Heel vaak krijg ik de vraag van mensen die een huis bij mij komen bezichtigen ‘wat is het energielabel van dit huis’ en ‘wat zijn ongeveer mijn maandelijkse energielasten’? Je hoort het al veel om je heen, termen als duurzaamheid en sustainability maar ik merk ook tijdens mijn afspraken dat we steeds meer bewust worden en meer gaan nadenken hoe we duurzamer kunnen leven.

Het jaren’30 huis

Voor velen zal dit wel herkenbaar zijn; niets is mooier dan een jaren ’30 huis. Ik spreek veel aankoopklanten maar ook kijkers bij verkoopbezichtigingen die heel graag een jaren’ 30 huis willen kopen. Niet gek dat de prijzen van deze huizen veel hoger liggen en dit soort huizen vaak ontzettend snel verkopen.

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een jaren ’30 huis, zeker als we praten over het onderhoud en duurzaamheid. Soms heb ik het gevoel dat kopers hiervoor een ‘roze-bril’ op hebben en alleen maar willen gaan voor een jaren ’30 huis omdat het een jaren’ 30 huis is. Ik probeer dan om mijn klanten ook langs die ‘roze-bril’ heen te laten kijken en ze te wijzen dat de energielasten bij zo’n huis toch een stuk hoger zullen liggen dan bij een nieuwer huis. Ook is het bij dit soort huizen vaak veel lastiger om het huis te verduurzamen en het huis nog na te isoleren of een andere installatie aan te schaffen. Dit zijn natuurlijk belangrijke punten om rekening mee te houden bij het aankopen van je droomhuis.

Energielabel

Om een indicatie te krijgen van hoe energiezuinig een huis is, heeft de Rijksoverheid in 2015 het energielabel in het leven geroepen. In principe heeft ieder huis al een voorlopig energielabel, maar als verkoper of verhuurder ben je verplicht deze definitief te maken. Dus stel je gaat zo’n jaren’ 30 huis bekijken, vraag dan na wat het energielabel is. Zo heb je een beetje een indicatie van wat de verkopers hebben gedaan om het huis energiezuiniger te maken.

Voor de verkoop van een huis is het energielabel ook van belang. Ik krijg bij verkoopbezichtigingen vaak de vraag wat het energielabel is en wat de maandlasten ongeveer zijn. Als je dit vooraf al kunt delen met een gegadigde, dan scheelt dat een hoop achteraf. Daarnaast is het huis ook nog eens beter te vinden op Funda!

Uit ervaring weet ik dat het aanvragen van een energielabel niet altijd even makkelijk is. Ik heb vaak met klanten om tafel gezeten om het energielabel aan te vragen en je moet ontzettend veel informatie aanleveren om te bewijzen welke investeringen je hebt gedaan om je huis energiezuiniger te maken. Het makkelijkste is dan om de verkoopbrochure van het huis als bewijsmateriaal aan te voeren, deze moet dan wel compleet zijn!

Financieren van duurzame maatregelen

Koop je een huis en wil je deze energiezuiniger maken, dan kan je bij sommige hypotheekverstrekkers een hogere hypotheek krijgen om dit te financieren. Een vriendin van mij werkt bij de Triodos Bank, bij deze bank is het mogelijk om een rentekorting krijgen als je een energiezuinige woning koopt.

Heb je al een huis en wil je deze energiezuiniger maken dan kan je door middel van een energiebespaarlening van het Nationale Energiebespaarfonds hiervoor een lening aanvragen. Dit fonds wordt gevuld door o.a. de Rijksoverheid. Ook is de NHG-grens hoger op het moment dat je gaat investeren in duurzame maatregelen van je nieuwe huis.

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden. Mocht je plannen hebben om je huis energiezuiniger te maken of een energiezuinig huis te kopen en meer willen weten over de financiering hiervan, dan raad ik aan om hierover contact op te nemen met je financieel adviseur.

Subsidies

Het is ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een aantal energiezuinige maatregelen. De hoogte van deze subsidie hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie. De precieze bedragen zijn te vinden op de website van de RVO www.energiesubsidiewijzer.nl

Monumenten

Je zal je vast wel afvragen, hoe kan je een monument energiezuinig maken? Is dat überhaupt wel mogelijk? Over het algemeen zijn hele oude manieren gebruikt om het huis te isoleren en is het niet makkelijk om dit naar de huidige maatstaven aan te passen. Toch is het mogelijk, maar dit is vaak wel maatwerk. Heb je een Rijksmonument, dan komt de overheid je tegemoet door middel van een subsidie.

Als je meer wil weten over monumenten, kijk dan zeker ook de Live-video terug waarin Ellen wat meer verteld over het wonen in een monument en welke subsidies en regelgeving van toepassing zijn.

Stoken en koken op gas

Waar ik voorheen vaak de vraag kreeg ‘waarom is er geen gasfornuis’ als de keuken een inductieplaat had, krijg ik nu vaak de vraag ‘waarom is er nog een gasfornuis’? Het gaat nog een tijdje duren, maar in 2050 wil de overheid dat geen enkel huis meer gasgestookt is. Als woningeigenaar zal je zelf moeten investeren in een duurzame installatie zoals een warmtepomp of zonneboiler. Hier kan je een subsidie voor aanvragen.

Verhuisplannen

Stel nu dat je de komende jaren verhuisplannen hebt, wat dan? Ik kan me goed voorstellen dat je je afvraagt of je wel of niet moet investeren in een duurzame installatie of andere maatregelen. Hierin kunnen wij je adviseren, want niet altijd is zo’n investering ook waardevermeerderend voor je huis. Zo heb ik laatst een gesprek gehad bij mensen die hun huis wilden verkopen waarvan een gedeelte van de ramen nog bestonden uit enkel glas. Ze vroegen zich af of het verstandig was om hier dubbel glas in te laten zetten. Uiteraard hangt dit geheel af van het aantal ramen en de investering die je hierin doet. Ik zorg dat ik in mijn persoonlijke verkoopplan hier aandacht aan besteed en ook op deze vragen antwoord kan geven. Hiervoor kan je een vrijblijvende afspraak met ons maken.

 

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter