Leeuwenlaan 14

's-Graveland | € 1.125.000,- k.k. verkocht

Uniek wonen midden in een natuurgebied

Ellen Mouthaan

NVM Makelaar RM/RT

Wonen midden in een natuurgebied om de hoek van de stad

Wie hier woont hoeft nooit meer op vakantie: deze prachtig lichte, karakteristieke woning ligt midden in beschermd natuurgebied van de historische ’s Gravelandse Buitenplaatsen, op een groot perceel van 1.040 m2, grenzend aan beukenbos en weidelandschap. Rust, ruimte en natuur alom, maar ook de geneugten en voorzieningen van de stad om de hoek: op 5 minuten van Hilversum en 30 minuten van Amsterdam en Utrecht. Kortom: het beste van 2 werelden.

Deze bijzondere, sfeervolle woning ligt enigszins verscholen aan de bosrand van Schoonoord, één van de ’s-Gravelandse landgoederen. De woning is bereikbaar via een onverharde weg die leidt langs de kleinschalige tuinderij en natuurwinkel van Land- en Boschzigt, de oudste biologisch-dynamische tuinderij van ons land.

De woning heeft een prachtige, grote tuin van 1.040 m², waar ieder moment van de dag zon of een koele schaduwplek te kiezen is. De tuin wordt aan 2 zijden omzoomd door water dat toegang biedt tot de ’s Gravelandse Vaart en uiteindelijk de Loosdrechtse Plassen. Via een eigen privé ophaalbruggetje over de sloot aan de zijkant is er directe toegang tot het beukenbos, de oude laan van Schoonoord.

Het is een pand met een bijzondere geschiedenis. Deze woning is in 1911 gebouwd en functioneerde (samen met nummer 18) als woonhuis voor de gezinnen van de machinisten die werkzaam waren in het voormalige pompstation en elektrische centrale van ’s-Graveland. Oorspronkelijk stond er nog een watertoren, maar die is in 1955 gesloopt. De woning is een aantal maal grondig gerenoveerd en steeds netjes onderhouden, en voldoet aan de moderne eisen voor wat betreft wooncomfort en voorzieningen. Tegelijk ademt het huis een bijzondere sfeer uit door de dubbele en suite met hoge ramen en plafonds en de originele details zoals schuiframen, glas in lood details en paneeldeuren.

Indeling

Begane grond:
• Entree, hal met originele vloertegels, toilet en toegang tot de provisiekelder.
• Lichte woonkamer met hoge plafonds (2.90 m) en dubbele en suite: bestaande uit een voorkamer, momenteel in gebruik als zitkamer met uitzicht over de weilanden; een tussenkamer met moderne houtkachel, en een achterkamer met erker en openslaande deuren, grenzend aan de half open keuken. De parketvloer is van massief steenbeuk.
• De keuken, in lichte opstelling, met groot fornuis in originele nis, moderne Siemens combi-stoomoven en inbouwvaatwasser. Hoge inbouwkasten bieden o.a. ruimte aan de CV-opstelling, wasmachine en wasdroger. De keuken is voorzien van de originele terrazzovloer.

Verdieping:
• Aan de achterzijde, met uitzicht op het bos, bevindt zich een grote masterbedroom met open nok (nokhoogte ca 3,90m) die momenteel in gebruik is als 2 kinderkamers door middel van een scheidende kastenwand. Hier kan eventueel eenvoudig weer 1 kamer met riante walk-in closet van gemaakt worden.
• Aan de voorzijde bevindt zich de riante huidige masterbedroom met vrij uitzicht over het weiland en de ondergaande zon, en met inbouwkasten.
• Extra kamer, momenteel in gebruik als 3e kinderkamer.
• Lichte, moderne badkamer, voorzien van douche, groot ligbad, toilet en wastafelopstelling.
• Via een vlizotrap is de bergzolder te bereiken.

Studio:
• Achter in de tuin, aan het water, bevindt zich een vrijstaande, ruime en zelfvoorzienende studio, met open nok (nokhoogte ca 4,40m), die voor vele doeleinden bruikbaar is, bijvoorbeeld als thuiswerkplek, gastenverblijf of atelier.
• Via openslaande deuren aan de achterzijde heeft men uitkijk over de brede sloot en het bos waar de reeën regelmatig staan te eten en ijsvogels te zien zijn.
• De ruimte is voorzien van vloerverwarming, heeft een aanrechtblokje, toilet en eigen CV-opstelling. Er is eenvoudig een badkamer te realiseren.

Bijzonderheden:
• In de tuin is er een grote carport voor meerdere auto’s of fietsen, 2 tuinschuurtjes en een houtopslag aanwezig.
• De woning is in 2003 en 2011 ingrijpend verbouwd. Er is veel groot onderhoud gepleegd inclusief isolatiemaatregelen en een nieuwe, zuinige CV-installatie (Intergas, 2023).
• Er zijn ruime uitbouwmogelijkheden aan de achterzijde.

Ligging en voorzieningen:
• De woning ligt midden in de natuur, maar zeker niet geïsoleerd: in de directe omgeving woont een gemêleerd gezelschap qua leeftijd, van jong tot ouder.
• Dagelijkse boodschappen zijn bij het natuurwinkeltje te halen (200m) of in Kortenhoef (5 min). In Hilversum (5 min) vindt men alle stadse voorzieningen, inclusief 3 stations, de stadsschouwburg, bioscopen en een internationale school. Op korte fietsafstand bevinden zich 4 basisscholen, diverse kinderdagverblijven, diverse middelbare scholen en sportvoorzieningen. De A1, A2 en A27 zijn goed bereikbaar. Via prachtige wandelroutes komt men op alle ’s Gravelandse Buitenplaatsen; de Bussumse heide en de Loosdrechtse Plassen zijn op steenworp afstand.

Erfpacht
Het perceel is eigendom van Natuurmonumenten. Dat betekent dat de grond in erfpacht is uitgegeven. De huidige eigenaren hebben deze erfpacht bij hun koop van de woning in 2010 voor de duur van 30 jaar afgekocht, tot 29-07-2040. Aan het einde van deze termijn - of eerder indien door koper gewenst - kunnen er met Natuurmonumenten nieuwe afspraken gemaakt worden over de duur en hoogte van de erfpacht.

Verkopers en Natuurmonumenten behouden zich het recht van gunning voor. De woning kan per november / december 2023 worden opgeleverd.

Lees de volledige beschrijving...

Details van het huis

155 m2

woonoppervlak in m2

3

slaapkamers

1911

bouwjaar

1.040 m2

perceelgrootte in m2

C

energielabel
Brochure
Woonvideo

Heeft u een vraag? WhatsApp ons icon-whatsapp 06 - 19 19 50 60