Maak je woonwens in 2019 wel waar!

Maak in 2019 je woonwens waar! In de woningmarkt hoorden we afgelopen jaar dat het voor heel veel mensen heel moeilijk is om hun droomhuis aan te kopen. Dat zal zeker zo zijn, wij merken echter dat veel kopers slecht voorbereid op zoek gaan naar een nieuw huis. Kopers die goed voorbereid zijn vinden wel een huis. Ook zonder aankoopmakelaar kan dat! Deze maand geven wij je 30 tips tips waardoor je goed beslagen ten ijs komt en in 2019 wel je woonwens waar kunt maken. Iedere dag krijg je op Facebook om 12.00 uur uur een tip. Vind je het fijn om deze tips dagelijks per e-mail te ontvangen? Klik dan hier!

Maak je woonwens in 2019 waar! Tip 1: Is denk ik een hele logische: onderneem actie, blijf niet achter de geraniums zitten. Veel mensen horen dat het toch niet gaat lukken omdat de woningmarkt overspannen is, hebben geen zin om tegen anderen op te moeten bieden of hebben andere redenen waarom ze niet in actie komen. Maar ide woningmarkt wel zo overspannen als de media je doen geloven? De realiteit is dat het kopen van een huis anderen wel lukt. Dus waarom jou niet? De komende tips gaan jou helpen om in 2019 je woonwens waar te maken. Even goed om te weten: de volgorde van de meeste tips is niet de volgorde waarin je ook moet handelen! 

Dromen van je droomhuis is fantastisch maar is het ook reeelWil je een leuk vrijstaand huis in ’t Gooi dan is het wel handig om te weten of je wel bij je portemonnee past? Tip 2 is dan ook: Ga eerst uitzoeken wat je financiële mogelijkheden zijn en neem daarvoor contact op met een hypotheekadviseur. Je hypotheek adviseur gaat samen met je bekijken wat je financiële mogelijkheden zijn, maakt al je lasten inzichtelijk en samen ga je uitzoeken wat je wil besteden aan je droomhuis. Wil jij ieder jaar 2 keer een verre reis maken dan is je budget voor je nieuwe huis lager dan wanneer je vakantie in eigen land helemaal top vindt. En wat te denken van een kinderwens? Dan krijg je ook te maken met extra kosten en wellicht gaat 1 van jullie of ga je beiden wat minder werken. Of ben je in de 50 en is je pensioenregeling niet zo goed? Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Ben je financieel onvoorbereid dan kun je in een later stadium eventueel tegen grote teleurstellingen aanlopen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Naast wat je op basis van je inkomen aan geld kunt lenen van de bank heb je wellicht nog een eigen huis. Tip 3: Het is belangrijk om te weten wat de marktwaarde van je huis is. Neem hiervoor contact op met een makelaar. Als de waarde hoger is dan je huidige hypotheek kun je de overwaarde ook gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Wellicht kun je dan dus een duurder huis kopen. Helaas kan het ook zo zijn dat de waarde van je huis lager is dan je hypotheek. Je staat dan onderwater. Je moet dan geld aan de bank betalen om je huis te kunnen verkopen. Staat je huis onder water dan moet je samen met je hypotheek adviseur naar een oplossing zoeken hoe je dit financiële gat gaat dichten.

Je kent nu je financiële plaatje. De vraag is hoe je het nu verder gaat aanpakken. Tip 4 : Ga je zelf op zoek naar een nieuw huis of vind je het wel fijn als een professional, een aankoopmakelaar, je vanaf het eerste moment helpt en begeleidt. Wat doet een aankoopmakelaar: Samen met je makelaar begin je je woonwensen goed in kaart te brengen. En daardoor zoek je vanaf het eerste moment heel gericht. Zeker als je nog niet precies weet waar je precies zou willen wonen of als je je nieuwe woonplek is een aankoopmakelaar Je eigen makelaar staat gedurende de hele zoektocht en het bij het aankopen aan jouw zijde. Het is immers de grootste financiele beslissing die je in je leven neemt. Vergeet niet dat een aankoopmakelaar iedere dag met de woningmarkt bezig is. Hij weet daardoor wat de juridische do’s en dont’s Jouw belang is leidend voor je eigen makelaar. Een aankoopmakelaar heeft immers een ander belang dan een verkopend makelaar. Een verkopend makelaar werkt immers voor de verkoper en niet voor jou als koper. Hij is natuurlijk heel aardig tegen je maar uiteindelijk is het belang van de verkoper zijn belang. De verkoper betaalt immers de makelaar! Wil je zonder aankoopmakelaar gaan zoeken en gaan kopen? Dan kan dat natuurlijk ook! 

Waar wil je wonen? Tip 5: Ga uitzoeken waar je droomhuis moet staan. Je nieuwe woonomgeving is namelijk super belangrijk: een huis kun je veranderen een woonomgeving niet. Ook al is een huis nog zo mooi, als je uiteindelijk niet gelukkig bent in je woonomgeving ben je uiteindelijk ook niet gelukkig in je nieuwe huis. Dan is je duur betaalde huis niet meer je droomhuis maar een nachtmerrie geworden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je zelf en wellicht ook voor je relatie. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Dus zorg dat je voor je gaat zoeken weet wat je eisen en wensen zijn ten aanzien van je nieuwe plek. In de volgende tip meer over hoe je je wensen en eisen ten aanzien van je nieuwe woonplek in kaart brengt.

Wat is belangrijk of kan belangrijk zijn bij het vinden van een nieuwe woonomgeving? Tip 6: Een handige lijst van vragen die je jezelf kunt stellen. Ten eerste hangen de wensen en eisen van je nieuwe woonomgeving sterk af van je privé situatie. Wat voor de één super belangrijk is, is dat voor een ander totaal niet. Ten eerste is het goed om je te realiseren waar jij happy van wordt in je vrije tijd: ben je een echt “stadsmens” of ben je een absoluut “buitenmens” of ben je een mix van beiden? Is de aanwezigheid van goed openbaar vervoer belangrijk? Zo ja hoeveel minuten wil je fietsen naar het NS Station of de bushalte? Hoe snel wil je na je werk weer thuis zijn? Vind je het belangrijk dat er op loopafstand winkels zijn of bestel je toch altijd online? Moet je buurt kindvriendelijk zijn met scholen op loopafstand en een speeltuintje om de hoek en veel andere kinderen in de buurt? Of wil je liever in een buurt wonen waar je niet struikelt over de kinderfietsjes op de stoep? Welke sporten en hobby’s heb je en hoe lang wil je reizen voordat je deze kunt uitoefenen? En misschien een hele vreemde: wat voor type mensen zou jij graag als je nieuwe buren willen? En als laatste: Wat zijn dan echte eisen eisen en wat zijn wensen? Zorg dat je dat ook weet. Van eisen wijk je in principe niet af in je verdere zoektocht!

Heb je je wensen ten aanzien van je woonomgeving, je nieuwe plek, in kaart gebracht dan moet je nog gaan zoeken welke plaatsen in je eisen en wensenlijst passen. Tip 7: Ga concreet op zoek waar je nu wil wonen. De vraag is hoe je dat het beste kunt aanpakken. Wat veel mensen doen is vragen aan collega’s, familie en vrienden iets te vertellen over hun woonomgeving. Daarnaast is Google ook je beste vriend als je op zoek gaat naar plaatsen. Maar vergeet ook niet eens op Instagram te kijken of op Facebook. Daar kun je ook veel informatie vinden. En ga vervolgens zelf de plaatsen ontdekken. Je kunt dit doen door door buurten te rijden, maar wellicht zie je meer op de fiets en wil je in contact komen met bewoners? Ga dan lopen! Op deze manier kun je een voorkeurslijst maken van plaatsen en vooral ook buurten waar je zou willen wonen. Welke plaatsen en buurten zijn je eerste keus en welke zijn een alternatief. Richt je eerst op die plekken waar je echt het liefste zou willen wonen en neem niet een te groot zoekgebied. Neem je een te groot zoekgebied dan ga je vaak appels met peren vergelijken. Het is het beste je in eerste instantie te concentreren op je ultieme droomlocatie. Gaat het vinden van een huis daar niet lukken, dan kun je altijd je zoekgebied wijzigen. Je weet nu waar je wil wonen!!!

Hoe ziet je toekomstige droomhuis er eigenlijk uit? Tip 8: Breng je woonwensen en eisen goed in kaart! Ten aanzien van eisen en wensen kun je de volgende vragen aan je zelf stellen. De eerste is: Hoe lang wil je in je nieuwe huis blijven wonen? Dit in combinatie met wellicht toekomstige privé wensen: Ben je nu alleen en wil je in je volgende huis ook met een partner en eventuele kinderen wonen? Ben je nu met z’n tweetjes en wil je binnen een paar jaar graag kinderen? Of ben je nu met z’n tweeën en wil je hier ook blijven wonen als een van de twee wegvalt? Wil je levensloopbestendig gaan wonen zodat je niet meer weg hoeft als je ouder wordt? Dit zijn de basis vragen. Vervolgens gaat het over aantal kamers, woonoppervlakte, hoeveel verdiepingen, grootte van de tuin, zonligging (let op: een tuin op het noorden kan in de namiddag zonniger zijn dan een tuin op het zuiden!), staat van onderhoud (Vind je het leuk om een huis op te knappen en wat vind je dan leuk om te doen en niet te vergeten heb je daar budget voor?) Wat voor type huis spreekt jou aan? Ga je voor een dertiger jaren huis of voor een energie zuiniger nieuwer huis? Of kies je voor de plek en kijk je dan wat je kunt kopen en maakt de buitenzijde je dus niet zo veel uit? Ook hier heb je weer wensen en eisen. Houd je in te verdere zoektraject vast aan de eisen! Je weet nu je eisen en wensen voor je droomhuis en van je nieuwe plek. Het zoeken kan beginnen!

Op zoek naar een aankoopmakelaar. Tip 9: Ga op zoek naar een aankoopmakelaar waar je een goed gevoel bij hebt. Kies in ieder geval een aankoopmakelaar die actief is in de regio waar jij wil gaan wonen. Hiervoor moet wel eerst weten in welke regio je wil gaan wonen. Een aankoopmakelaar kan je zeker helpen bij het vinden van de juiste plek waar je nieuwe huis moet staan. Hij kent de buurten immers als geen ander. Kies in ieder geval voor een NVM aankoopmakelaar die werkzaam is in de regio waar jij wil gaan wonen. Bij de NVM mogen alleen kandidaat makelaars (KRMT) en register makelaars (RM//RMT) jou adviseren bij de aankoop. Zij hebben een gedegen opleiding gehad! Let op: een assistent makelaar (ARMT) mag volgens de regels van de NVM geen aankoopbegeleiding doen. Een ARMT assistent makelaar heeft een andere opleiding gehad met heeft daardoor beduidend minder juridische kennis dan een KRMT of RM/RMT makelaar. Wil je weten of de makelaar van je keuze inderdaad de goede opleiding heeft gehad dan kun je dat vinden in het register. Zie svmnivo.nl

Vind je het fijn om met een aankoopmakelaar op zoek te gaan naar je nieuwe droomhuis dan heb ik nu tip 10 voor je. Op welk moment ga je een aankoop makelaar inschakelen? Je kunt een aankoopmakelaar vanaf het eerste moment dat je overweegt om te gaan verhuizen raadplegen, maar ook pas op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden. Schakel je in een heel vroeg stadium een aankoopmakelaar in, dan helpt hij of zij je ook met het omschrijven van je woonwensen en -eisen. Dit kan heel verhelderend zijn. Je makelaar heeft immers heel veel kennis van de markt en kun je echt helpen met het goed vaststellen van deze wensen en eisen. En het zal ook niet de eerste keer zijn dat onze klanten hun woonwensen aanpassen nadat ze samen met ons om de tafel hebben gezeten. Ook kan je makelaar adviseren of je woonwensen en eisen eigenlijk wel reëel zijn. onderhoudskosten met zich meebrengt. Heb je samen je woonwensen en -eisen goed in beeld gebracht dan ga je samen op zoek. Je makelaar gaat ook mee met bezichtigingen en geeft je direct adviezen. Kom je bij een huis dat voelt als je droomhuis, dan is je makelaar er direct om je te adviseren en kom je samen tot de conclusie dat dit echt je droomhuis is dan kan er ok direct gehandeld worden. Schakel je eigen aankoopmakelaar pas in als je een droomhuis hebt gevonden dan gaat deze mee bij de 2e keer dat jij het huis gaat bekijken. Nadeel is dat je makelaar jou minder goed kent en minder goed kan adviseren of dit ook het beste huis voor jou is. En heb je je oog laten vallen op een heel populair huis, dan kan het ook zijn dat dit heel snel verkocht is en je dus te laat bent als je je makelaar pas bij een 2e bezichtiging mee neemt. Dus het moment waarop je een aankoopmakelaar inschakelt is heel persoonlijk, maar voel je niet bezwaard als je met een makelaar om de tafel gaat zitten in een heel vroeg stadium.

Zoeken met een aankoopmakelaar. Hoe werkt dat? Tip 11. Ga je met een aankoopmakelaar zoeken dan ga je in een woonservicegesprek samen je woonwensen en -eisen vaststellen. In de meeste gevallen zal je aankoopmakelaar je woonwensen en -eisen invoeren in zijn zoekersbestand. Je krijgt dan vervolgens iedere ochtend het nieuwe aanbod automatisch gemaild. Dit is het aanbod dat door de makelaars in de markt wordt gezet. Het kan zijn dat dat net iets eerder is dan het aanbod op Funda. Zelf werken wij met een heel nieuw innovatief programma waarbij je het nieuwe aanbod niet alleen ’s ochtends maar ook realtime krijgt aangeboden. Dit betekent dat als een makelaar een huis aanmeldt jij het ook direct te zien krijgt. Innovatief aan dit programma is ook dat bij ieder huis wordt aangegeven hoe dit huis zich verhoudt tot jouw woonwensen en -eisen. Dit wordt uitgedrukt in % en geeft je een heel goed inzicht. De kans dat je zo een huis mist is al veel kleiner! Ook kunnen onze makelaars bij eider huis commentaar zetten en aangeven of ze denken dat dit huis wel of niet geschikt is voor je. Naast het aanbod dat door makelaars op de markt wordt gezet zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden om je droomhuis te vinden. Je makelaar ziet en spreekt namelijk veel mensen. Per makelaar verschilt het hoe hij je hierbij kan en wil helpen.  

Zoeken zonder een aankoopmakelaar. Hoe pak je dat aan? Tip 12 . Zorg dat je heel goed de weg kent op Funda. Bijna alle huizen die in Nederland te koop worden aangeboden kun je op Funda vinden. Op Funda kun je een profiel aanmaken en dan kun je een zoekersprofiel aanmaken. Je krijgt dan iedere dag de huizen per e-mail die die dag nieuw op Funda zijn. In je zoekersprofiel kun je aangeven aan welke criteria je droomhuis moet voldoen en je krijgt dan ook alleen de huizen aangeboden die daar aan voldoen. Op Funda kun je verder bij de huizen aangeven in hoeverre jij vindt dat ze passen bij jouw wensen en eisen. Daarnaast zijn er huizen die niet of later op Funda komen. Deze kun je bijvoorbeeld wel vinden op social media. Facebook wordt het meest gebruikt door makelaars of particulieren om huizen op te plaatsen die nog niet op Funda staan. In sommige delen van het land zie je ook dat sites als Marktplaats gebruikt worden. Hier in Naarden/Bussum wordt dat nauwelijks gebruikt. En laat je ook eens verrassen door een bord in een tuin.

Dan heb je een huis gezien op Funda of via je makelaar aangeboden gekregen dat je aandacht heeft getrokken. Het gaat wellicht al een beetje kriebelen. Tip 13 gaat over het bezichtigen van een huis. Heb je een aankoop makelaar dan maakt deze de afspraak voor de bezichtiging. Deze gaat alles voor je regelen. Ga je zelf op zoek dan neem je contact op met de verkopende makelaar voor de afspraak. En dan is daar het spannende moment: is het huis net zo leuk als op de foto’s? Is de straat wel jouw droomstraat? Kom je de straat inrijden en denk je: mwahh, dan is dat geen goede start. De locatie is immers belangrijker dan het huis. Kom je binnen en lijkt het huis op de foto’s en heb je een positief gevoel bij het huis dan ben je een stap dichter bij je droomhuis. Heb je een aankoopmakelaar meegenomen dan zijn dat je kritische ogen en dan kun je lekker ontspannen door het huis lopen. Heb je geen aankoopmakelaar dan moet je dus ook kritisch kijken naar het huis en kun je minder ontspannen door het huis lopen. Na afloop is het goed om even rustig te evalueren. Heb je een aankoop makelaar dan zul je dat doorgaans na afloop even samen op straat napraten. Zonder aankoop makelaar is het goed om je ervaringen zelf even te noteren. Wie weet heb je dat op een later moment nog nodig!

Je hebt net de bezichtiging gehad en je rijdt weg en hebt een warm gevoel! Tip 14 gaat er over wat dan de volgende stap is. Je gevoel is het allerbelangrijkste. Laat ik daar heel duidelijk over zijn. Maar met het kopen van een huis heb je het wel over de grootste financiële beslissing in je leven, het is dus ook een zakelijke beslissing. En dat wil zeggen dat het ook een verstandige beslissing moet zijn en je dus alles moet weten over het huis en de omgeving dat belangrijk is bij het nemen van deze belangrijke beslissing. Als makelaar zeggen wij dat we “recherche gaan doen”. In de volgende tips gaan we verder in op het doen van recherche. En heb je een aankoop makelaar? Deze zal het grootste deel van het onderzoek doen en dat met je terugkoppelen.

Wat moet een verkoper nu eigenlijk wel of niet zeggen? Tip 15 gaat over de meldingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper. Dit is wettelijk zo geregeld. Verkoper moet die dingen aan jou melden die je als koper niet zelf kunt waarnemen of waarvan uit gegaan wordt dat je die zelf zou kunnen waarnemen. Een voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld dubbel glas dat lek is; dat kun je als koper heel goed zien door de witte waas die in het raam zit en de verkoper behoeft dat dus officieel niet aan je te melden. Of iets dat duidelijk kapot is, of een scheur of een kelder die duidelijk nat is. Je zult dus zelf kritisch moeten kijken en dus ook onderzoek moeten doen. Maar ook zoiets als een pad dat aan de achterzijde van het huis loopt en waar geen deur naar toe gaat vanuit de tuin. Als het voor jou belangrijk is of je hier een deur naar toe zou mogen maken en gebruik zou mogen maken van het pad, dan moet je daar als koper zelf onderzoek naar doen. Maar wat dacht je van een speelveld achter het huis: de verkoper behoeft je niet te melden dat er in de zomer iedere avond hele groepen jongeren rond hangen. Of jij moet dat expliciet vragen. Dit betekent dus je vragen aan de verkoper dan wel de verkopende makelaar moet stellen. Zegt deze dat hij het antwoord niet weet op je vraag dan heb jij daardoor onderzoeksplicht. Had de verkoper het wel moeten weten maar doet hij alsof hij het niet weet, dan komt hij daar niet mee weg. Meldingsplicht houdt in dat de verkoper alles aan jou moet melden dat hij weet en jij niet direct kunt zien en dat hij eerlijk antwoord moet geven op je vragen. Onderzoeksplicht houdt dus in dat je vragen stelt, onderzoek doet en alles wat voor jou relevant is boven tafel ziet te krijgen.

Hoe weet je wat de verkoper te melden heeft over je droomhuis? Tip 16 gaat over de vragenlijst. De verkoper geeft eigenlijk vrijwel alle informatie die onder de mededelingsplicht valt door het invullen van een vragenlijst. Deze vragenlijst geeft jou als mogelijke koper een heel goed inzicht in alles wat de verkoper heeft te melden. Het zijn standaard vragen die een verkoper met nee, ja of nvt beantwoord. Deze uitgebreide vragenlijst vult een verkoper in voordat de makelaar start met de verkoop. Vraag deze ingevulde vragenlijst op bij de verkopende makelaar en werk deze zeer kritisch door. De antwoorden van de verkoper zijn wellicht niet helemaal volledig of roepen bij jou ook weer vragen op. Het is eventjes een klusje maar ben je echt geinteresseerd in een huis dan moet je dit echt grondig doorwerken. En heb je een aankoopmakelaar? Dan kijkt hij sowieso naar de vragenlijst en zal hij je verder wijzen op belangrijk is of kan zijn voor jou. Wordt het huis verkocht door iemand die niet zelf in het huis heeft gewoond, bijvoorbeeld een erfgenaam of een belegger, dan weet de verkoper niet op alle vragen een antwoord te geven. Je zult dan zelf nog meer onderzoek moeten doen. In deze situatie zal een verkoper ook vaak aangeven dat hij niet verantwoordelijk is voor alles was hij niet weet. Je loopt als koper dan dus een extra risico. Dus je begint met de vragenlijst deel B.

Locatie locatie locatie. De locatie bepaalt uiteindelijk je woongeluk. Tip 17 gaat over het onderzoek dat je moet doen naar de locatie van je droomhuis. Bij het onderzoek doen naar je toekomstige droomhuis ga je dus ook kritisch kijken naar de locatie van je huis. Heb je een aankoop makelaar dan heeft zal deze je veel vertellen over de locatie van het huis dat je eventueel zou willen kopen. Loop zelf rond en kijk naar de huizen van de buren links en rechts en naar je toekomstige achterburen. Wat valt je verder op als je door de buurt loopt? Zijn er speelveldjes? Blijven dat veldjes of zijn er plannen om daar iets mee te gaan doen? Wat zijn er voor andere plannen in de buurt die van invloed zijn op jouw woongeluk. Op de website ruimtelijkeplannen.nl kun je veel vinden over bestemmingsplannen. Alleen zijn niet alle plannen al zo concreet dat je ze kunt vinden op deze site. Wat er speelt in een buurt kun je soms ook vinden op social media of het plaatselijke “suffertje”. Google maps en Google Streetview zijn verder hele handige programma’s om de locatie van je huis te onderzoeken.