Tips voor het aankopen van een huis

Maak je woonwensen wel waar!

Maak je woonwensen waar! In de woningmarkt hoorden we afgelopen jaar dat het voor heel veel mensen heel moeilijk is om hun droomhuis aan te kopen. Dat zal zeker zo zijn, wij merken echter dat veel kopers slecht voorbereid op zoek gaan naar een nieuw huis. Kopers die goed voorbereid zijn vinden wel een huis. Ook zonder aankoopmakelaar kan dat!

Maak je woonwensen waar! Tip 1: Is denk ik een hele logische: onderneem actie, blijf niet achter de geraniums zitten. Veel mensen horen dat het toch niet gaat lukken omdat de woningmarkt overspannen is, hebben geen zin om tegen anderen op te moeten bieden of hebben andere redenen waarom ze niet in actie komen. Maar ide woningmarkt wel zo overspannen als de media je doen geloven? De realiteit is dat het kopen van een huis anderen wel lukt. Dus waarom jou niet? De komende tips gaan jou helpen om je woonwensen waar te maken. Even goed om te weten: de volgorde van de meeste tips is niet de volgorde waarin je ook moet handelen! 

Dromen van je droomhuis is fantastisch maar is het ook reeelWil je een leuk vrijstaand huis in ’t Gooi dan is het wel handig om te weten of je wel bij je portemonnee past? Tip 2 is dan ook: Ga eerst uitzoeken wat je financiële mogelijkheden zijn en neem daarvoor contact op met een hypotheekadviseur. Je hypotheek adviseur gaat samen met je bekijken wat je financiële mogelijkheden zijn, maakt al je lasten inzichtelijk en samen ga je uitzoeken wat je wil besteden aan je droomhuis. Wil jij ieder jaar 2 keer een verre reis maken dan is je budget voor je nieuwe huis lager dan wanneer je vakantie in eigen land helemaal top vindt. En wat te denken van een kinderwens? Dan krijg je ook te maken met extra kosten en wellicht gaat 1 van jullie of ga je beiden wat minder werken. Of ben je in de 50 en is je pensioenregeling niet zo goed? Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Ben je financieel onvoorbereid dan kun je in een later stadium eventueel tegen grote teleurstellingen aanlopen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Naast wat je op basis van je inkomen aan geld kunt lenen van de bank heb je wellicht nog een eigen huis. Tip 3: Het is belangrijk om te weten wat de marktwaarde van je huis is. Neem hiervoor contact op met een makelaar. Als de waarde hoger is dan je huidige hypotheek kun je de overwaarde ook gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Wellicht kun je dan dus een duurder huis kopen. Helaas kan het ook zo zijn dat de waarde van je huis lager is dan je hypotheek. Je staat dan onderwater. Je moet dan geld aan de bank betalen om je huis te kunnen verkopen. Staat je huis onder water dan moet je samen met je hypotheek adviseur naar een oplossing zoeken hoe je dit financiële gat gaat dichten.

Je kent nu je financiële plaatje. De vraag is hoe je het nu verder gaat aanpakken. Tip 4 : Ga je zelf op zoek naar een nieuw huis of vind je het wel fijn als een professional, een aankoopmakelaar, je vanaf het eerste moment helpt en begeleidt. Wat doet een aankoopmakelaar: Samen met je makelaar begin je je woonwensen goed in kaart te brengen. En daardoor zoek je vanaf het eerste moment heel gericht. Zeker als je nog niet precies weet waar je precies zou willen wonen of als je je nieuwe woonplek is een aankoopmakelaar Je eigen makelaar staat gedurende de hele zoektocht en het bij het aankopen aan jouw zijde. Het is immers de grootste financiele beslissing die je in je leven neemt. Vergeet niet dat een aankoopmakelaar iedere dag met de woningmarkt bezig is. Hij weet daardoor wat de juridische do’s en dont’s Jouw belang is leidend voor je eigen makelaar. Een aankoopmakelaar heeft immers een ander belang dan een verkopend makelaar. Een verkopend makelaar werkt immers voor de verkoper en niet voor jou als koper. Hij is natuurlijk heel aardig tegen je maar uiteindelijk is het belang van de verkoper zijn belang. De verkoper betaalt immers de makelaar! Wil je zonder aankoopmakelaar gaan zoeken en gaan kopen? Dan kan dat natuurlijk ook! 

Waar wil je wonen? Tip 5: Ga uitzoeken waar je droomhuis moet staan. Je nieuwe woonomgeving is namelijk super belangrijk: een huis kun je veranderen een woonomgeving niet. Ook al is een huis nog zo mooi, als je uiteindelijk niet gelukkig bent in je woonomgeving ben je uiteindelijk ook niet gelukkig in je nieuwe huis. Dan is je duur betaalde huis niet meer je droomhuis maar een nachtmerrie geworden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je zelf en wellicht ook voor je relatie. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Dus zorg dat je voor je gaat zoeken weet wat je eisen en wensen zijn ten aanzien van je nieuwe plek. In de volgende tip meer over hoe je je wensen en eisen ten aanzien van je nieuwe woonplek in kaart brengt.

Wat is belangrijk of kan belangrijk zijn bij het vinden van een nieuwe woonomgeving? Tip 6: Een handige lijst van vragen die je jezelf kunt stellen. Ten eerste hangen de wensen en eisen van je nieuwe woonomgeving sterk af van je privé situatie. Wat voor de één super belangrijk is, is dat voor een ander totaal niet. Ten eerste is het goed om je te realiseren waar jij happy van wordt in je vrije tijd: ben je een echt “stadsmens” of ben je een absoluut “buitenmens” of ben je een mix van beiden? Is de aanwezigheid van goed openbaar vervoer belangrijk? Zo ja hoeveel minuten wil je fietsen naar het NS Station of de bushalte? Hoe snel wil je na je werk weer thuis zijn? Vind je het belangrijk dat er op loopafstand winkels zijn of bestel je toch altijd online? Moet je buurt kindvriendelijk zijn met scholen op loopafstand en een speeltuintje om de hoek en veel andere kinderen in de buurt? Of wil je liever in een buurt wonen waar je niet struikelt over de kinderfietsjes op de stoep? Welke sporten en hobby’s heb je en hoe lang wil je reizen voordat je deze kunt uitoefenen? En misschien een hele vreemde: wat voor type mensen zou jij graag als je nieuwe buren willen? En als laatste: Wat zijn dan echte eisen eisen en wat zijn wensen? Zorg dat je dat ook weet. Van eisen wijk je in principe niet af in je verdere zoektocht!

Heb je je wensen ten aanzien van je woonomgeving, je nieuwe plek, in kaart gebracht dan moet je nog gaan zoeken welke plaatsen in je eisen en wensenlijst passen. Tip 7: Ga concreet op zoek waar je nu wil wonen. De vraag is hoe je dat het beste kunt aanpakken. Wat veel mensen doen is vragen aan collega’s, familie en vrienden iets te vertellen over hun woonomgeving. Daarnaast is Google ook je beste vriend als je op zoek gaat naar plaatsen. Maar vergeet ook niet eens op Instagram te kijken of op Facebook. Daar kun je ook veel informatie vinden. En ga vervolgens zelf de plaatsen ontdekken. Je kunt dit doen door door buurten te rijden, maar wellicht zie je meer op de fiets en wil je in contact komen met bewoners? Ga dan lopen! Op deze manier kun je een voorkeurslijst maken van plaatsen en vooral ook buurten waar je zou willen wonen. Welke plaatsen en buurten zijn je eerste keus en welke zijn een alternatief. Richt je eerst op die plekken waar je echt het liefste zou willen wonen en neem niet een te groot zoekgebied. Neem je een te groot zoekgebied dan ga je vaak appels met peren vergelijken. Het is het beste je in eerste instantie te concentreren op je ultieme droomlocatie. Gaat het vinden van een huis daar niet lukken, dan kun je altijd je zoekgebied wijzigen. Je weet nu waar je wil wonen!!!

Hoe ziet je toekomstige droomhuis er eigenlijk uit? Tip 8: Breng je woonwensen en eisen goed in kaart! Ten aanzien van eisen en wensen kun je de volgende vragen aan je zelf stellen. De eerste is: Hoe lang wil je in je nieuwe huis blijven wonen? Dit in combinatie met wellicht toekomstige privé wensen: Ben je nu alleen en wil je in je volgende huis ook met een partner en eventuele kinderen wonen? Ben je nu met z’n tweetjes en wil je binnen een paar jaar graag kinderen? Of ben je nu met z’n tweeën en wil je hier ook blijven wonen als een van de twee wegvalt? Wil je levensloopbestendig gaan wonen zodat je niet meer weg hoeft als je ouder wordt? Dit zijn de basis vragen. Vervolgens gaat het over aantal kamers, woonoppervlakte, hoeveel verdiepingen, grootte van de tuin, zonligging (let op: een tuin op het noorden kan in de namiddag zonniger zijn dan een tuin op het zuiden!), staat van onderhoud (Vind je het leuk om een huis op te knappen en wat vind je dan leuk om te doen en niet te vergeten heb je daar budget voor?) Wat voor type huis spreekt jou aan? Ga je voor een dertiger jaren huis of voor een energie zuiniger nieuwer huis? Of kies je voor de plek en kijk je dan wat je kunt kopen en maakt de buitenzijde je dus niet zo veel uit? Ook hier heb je weer wensen en eisen. Houd je in te verdere zoektraject vast aan de eisen! Je weet nu je eisen en wensen voor je droomhuis en van je nieuwe plek. Het zoeken kan beginnen!

Op zoek naar een aankoopmakelaar. Tip 9: Ga op zoek naar een aankoopmakelaar waar je een goed gevoel bij hebt. Kies in ieder geval een aankoopmakelaar die actief is in de regio waar jij wil gaan wonen. Hiervoor moet wel eerst weten in welke regio je wil gaan wonen. Een aankoopmakelaar kan je zeker helpen bij het vinden van de juiste plek waar je nieuwe huis moet staan. Hij kent de buurten immers als geen ander. Kies in ieder geval voor een NVM aankoopmakelaar die werkzaam is in de regio waar jij wil gaan wonen. Bij de NVM mogen alleen kandidaat makelaars (KRMT) en register makelaars (RM//RMT) jou adviseren bij de aankoop. Zij hebben een gedegen opleiding gehad! Let op: een assistent makelaar (ARMT) mag volgens de regels van de NVM geen aankoopbegeleiding doen. Een ARMT assistent makelaar heeft een andere opleiding gehad met heeft daardoor beduidend minder juridische kennis dan een KRMT of RM/RMT makelaar. Wil je weten of de makelaar van je keuze inderdaad de goede opleiding heeft gehad dan kun je dat vinden in het register. Zie svmnivo.nl

Vind je het fijn om met een aankoopmakelaar op zoek te gaan naar je nieuwe droomhuis dan heb ik nu tip 10 voor je. Op welk moment ga je een aankoop makelaar inschakelen? Je kunt een aankoopmakelaar vanaf het eerste moment dat je overweegt om te gaan verhuizen raadplegen, maar ook pas op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden. Schakel je in een heel vroeg stadium een aankoopmakelaar in, dan helpt hij of zij je ook met het omschrijven van je woonwensen en -eisen. Dit kan heel verhelderend zijn. Je makelaar heeft immers heel veel kennis van de markt en kun je echt helpen met het goed vaststellen van deze wensen en eisen. En het zal ook niet de eerste keer zijn dat onze klanten hun woonwensen aanpassen nadat ze samen met ons om de tafel hebben gezeten. Ook kan je makelaar adviseren of je woonwensen en eisen eigenlijk wel reëel zijn. onderhoudskosten met zich meebrengt. Heb je samen je woonwensen en -eisen goed in beeld gebracht dan ga je samen op zoek. Je makelaar gaat ook mee met bezichtigingen en geeft je direct adviezen. Kom je bij een huis dat voelt als je droomhuis, dan is je makelaar er direct om je te adviseren en kom je samen tot de conclusie dat dit echt je droomhuis is dan kan er ok direct gehandeld worden. Schakel je eigen aankoopmakelaar pas in als je een droomhuis hebt gevonden dan gaat deze mee bij de 2e keer dat jij het huis gaat bekijken. Nadeel is dat je makelaar jou minder goed kent en minder goed kan adviseren of dit ook het beste huis voor jou is. En heb je je oog laten vallen op een heel populair huis, dan kan het ook zijn dat dit heel snel verkocht is en je dus te laat bent als je je makelaar pas bij een 2e bezichtiging mee neemt. Dus het moment waarop je een aankoopmakelaar inschakelt is heel persoonlijk, maar voel je niet bezwaard als je met een makelaar om de tafel gaat zitten in een heel vroeg stadium.

Zoeken met een aankoopmakelaar. Hoe werkt dat? Tip 11. Ga je met een aankoopmakelaar zoeken dan ga je in een woonservicegesprek samen je woonwensen en -eisen vaststellen. In de meeste gevallen zal je aankoopmakelaar je woonwensen en -eisen invoeren in zijn zoekersbestand. Je krijgt dan vervolgens iedere ochtend het nieuwe aanbod automatisch gemaild. Dit is het aanbod dat door de makelaars in de markt wordt gezet. Het kan zijn dat dat net iets eerder is dan het aanbod op Funda. Zelf werken wij met een heel nieuw innovatief programma waarbij je het nieuwe aanbod niet alleen ’s ochtends maar ook realtime krijgt aangeboden. Dit betekent dat als een makelaar een huis aanmeldt jij het ook direct te zien krijgt. Innovatief aan dit programma is ook dat bij ieder huis wordt aangegeven hoe dit huis zich verhoudt tot jouw woonwensen en -eisen. Dit wordt uitgedrukt in % en geeft je een heel goed inzicht. De kans dat je zo een huis mist is al veel kleiner! Ook kunnen onze makelaars bij eider huis commentaar zetten en aangeven of ze denken dat dit huis wel of niet geschikt is voor je. Naast het aanbod dat door makelaars op de markt wordt gezet zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden om je droomhuis te vinden. Je makelaar ziet en spreekt namelijk veel mensen. Per makelaar verschilt het hoe hij je hierbij kan en wil helpen.  

Zoeken zonder een aankoopmakelaar. Hoe pak je dat aan? Tip 12 . Zorg dat je heel goed de weg kent op Funda. Bijna alle huizen die in Nederland te koop worden aangeboden kun je op Funda vinden. Op Funda kun je een profiel aanmaken en dan kun je een zoekersprofiel aanmaken. Je krijgt dan iedere dag de huizen per e-mail die die dag nieuw op Funda zijn. In je zoekersprofiel kun je aangeven aan welke criteria je droomhuis moet voldoen en je krijgt dan ook alleen de huizen aangeboden die daar aan voldoen. Op Funda kun je verder bij de huizen aangeven in hoeverre jij vindt dat ze passen bij jouw wensen en eisen. Daarnaast zijn er huizen die niet of later op Funda komen. Deze kun je bijvoorbeeld wel vinden op social media. Facebook wordt het meest gebruikt door makelaars of particulieren om huizen op te plaatsen die nog niet op Funda staan. In sommige delen van het land zie je ook dat sites als Marktplaats gebruikt worden. Hier in Naarden/Bussum wordt dat nauwelijks gebruikt. En laat je ook eens verrassen door een bord in een tuin.

Dan heb je een huis gezien op Funda of via je makelaar aangeboden gekregen dat je aandacht heeft getrokken. Het gaat wellicht al een beetje kriebelen. Tip 13 gaat over het bezichtigen van een huis. Heb je een aankoop makelaar dan maakt deze de afspraak voor de bezichtiging. Deze gaat alles voor je regelen. Ga je zelf op zoek dan neem je contact op met de verkopende makelaar voor de afspraak. En dan is daar het spannende moment: is het huis net zo leuk als op de foto’s? Is de straat wel jouw droomstraat? Kom je de straat inrijden en denk je: mwahh, dan is dat geen goede start. De locatie is immers belangrijker dan het huis. Kom je binnen en lijkt het huis op de foto’s en heb je een positief gevoel bij het huis dan ben je een stap dichter bij je droomhuis. Heb je een aankoopmakelaar meegenomen dan zijn dat je kritische ogen en dan kun je lekker ontspannen door het huis lopen. Heb je geen aankoopmakelaar dan moet je dus ook kritisch kijken naar het huis en kun je minder ontspannen door het huis lopen. Na afloop is het goed om even rustig te evalueren. Heb je een aankoop makelaar dan zul je dat doorgaans na afloop even samen op straat napraten. Zonder aankoop makelaar is het goed om je ervaringen zelf even te noteren. Wie weet heb je dat op een later moment nog nodig!

Je hebt net de bezichtiging gehad en je rijdt weg en hebt een warm gevoel! Tip 14 gaat er over wat dan de volgende stap is. Je gevoel is het allerbelangrijkste. Laat ik daar heel duidelijk over zijn. Maar met het kopen van een huis heb je het wel over de grootste financiële beslissing in je leven, het is dus ook een zakelijke beslissing. En dat wil zeggen dat het ook een verstandige beslissing moet zijn en je dus alles moet weten over het huis en de omgeving dat belangrijk is bij het nemen van deze belangrijke beslissing. Als makelaar zeggen wij dat we “recherche gaan doen”. In de volgende tips gaan we verder in op het doen van recherche. En heb je een aankoop makelaar? Deze zal het grootste deel van het onderzoek doen en dat met je terugkoppelen.

Wat moet een verkoper nu eigenlijk wel of niet zeggen? Tip 15 gaat over de meldingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper. Dit is wettelijk zo geregeld. Verkoper moet die dingen aan jou melden die je als koper niet zelf kunt waarnemen of waarvan uit gegaan wordt dat je die zelf zou kunnen waarnemen. Een voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld dubbel glas dat lek is; dat kun je als koper heel goed zien door de witte waas die in het raam zit en de verkoper behoeft dat dus officieel niet aan je te melden. Of iets dat duidelijk kapot is, of een scheur of een kelder die duidelijk nat is. Je zult dus zelf kritisch moeten kijken en dus ook onderzoek moeten doen. Maar ook zoiets als een pad dat aan de achterzijde van het huis loopt en waar geen deur naar toe gaat vanuit de tuin. Als het voor jou belangrijk is of je hier een deur naar toe zou mogen maken en gebruik zou mogen maken van het pad, dan moet je daar als koper zelf onderzoek naar doen. Maar wat dacht je van een speelveld achter het huis: de verkoper behoeft je niet te melden dat er in de zomer iedere avond hele groepen jongeren rond hangen. Of jij moet dat expliciet vragen. Dit betekent dus je vragen aan de verkoper dan wel de verkopende makelaar moet stellen. Zegt deze dat hij het antwoord niet weet op je vraag dan heb jij daardoor onderzoeksplicht. Had de verkoper het wel moeten weten maar doet hij alsof hij het niet weet, dan komt hij daar niet mee weg. Meldingsplicht houdt in dat de verkoper alles aan jou moet melden dat hij weet en jij niet direct kunt zien en dat hij eerlijk antwoord moet geven op je vragen. Onderzoeksplicht houdt dus in dat je vragen stelt, onderzoek doet en alles wat voor jou relevant is boven tafel ziet te krijgen.

Hoe weet je wat de verkoper te melden heeft over je droomhuis? Tip 16 gaat over de vragenlijst. De verkoper geeft eigenlijk vrijwel alle informatie die onder de mededelingsplicht valt door het invullen van een vragenlijst. Deze vragenlijst geeft jou als mogelijke koper een heel goed inzicht in alles wat de verkoper heeft te melden. Het zijn standaard vragen die een verkoper met nee, ja of nvt beantwoord. Deze uitgebreide vragenlijst vult een verkoper in voordat de makelaar start met de verkoop. Vraag deze ingevulde vragenlijst op bij de verkopende makelaar en werk deze zeer kritisch door. De antwoorden van de verkoper zijn wellicht niet helemaal volledig of roepen bij jou ook weer vragen op. Het is eventjes een klusje maar ben je echt geinteresseerd in een huis dan moet je dit echt grondig doorwerken. En heb je een aankoopmakelaar? Dan kijkt hij sowieso naar de vragenlijst en zal hij je verder wijzen op belangrijk is of kan zijn voor jou. Wordt het huis verkocht door iemand die niet zelf in het huis heeft gewoond, bijvoorbeeld een erfgenaam of een belegger, dan weet de verkoper niet op alle vragen een antwoord te geven. Je zult dan zelf nog meer onderzoek moeten doen. In deze situatie zal een verkoper ook vaak aangeven dat hij niet verantwoordelijk is voor alles was hij niet weet. Je loopt als koper dan dus een extra risico. Dus je begint met de vragenlijst deel B.

Locatie locatie locatie. De locatie bepaalt uiteindelijk je woongeluk. Tip 17 gaat over het onderzoek dat je moet doen naar de locatie van je droomhuis. Bij het onderzoek doen naar je toekomstige droomhuis ga je dus ook kritisch kijken naar de locatie van je huis. Heb je een aankoop makelaar dan heeft zal deze je veel vertellen over de locatie van het huis dat je eventueel zou willen kopen. Loop zelf rond en kijk naar de huizen van de buren links en rechts en naar je toekomstige achterburen. Wat valt je verder op als je door de buurt loopt? Zijn er speelveldjes? Blijven dat veldjes of zijn er plannen om daar iets mee te gaan doen? Wat zijn er voor andere plannen in de buurt die van invloed zijn op jouw woongeluk. Op de website ruimtelijkeplannen.nl kun je veel vinden over bestemmingsplannen. Alleen zijn niet alle plannen al zo concreet dat je ze kunt vinden op deze site. Wat er speelt in een buurt kun je soms ook vinden op social media of het plaatselijke “suffertje”. Google maps en Google Streetview zijn verder hele handige programma’s om de locatie van je huis te onderzoeken.

Wat is de juridische status van het huis? Tip 18 gaat over de juridische informatie die je opzoekt bij het kadaster. Je aankoop makelaar heeft een abonnement en kan deze informatie snel vinden. Heb je geen aankoopmakelaar? Het kadaster is openbaar en dat wil zeggen dat iedereen toegang heeft tot de informatie bij het kadaster. Wat kun je vinden bij het kadaster? De eigendomsinformatie. Dat is eigenlijk het belangrijkste.  Op de eigenaars informatie kun je vinden wat de kadastrale kenmerken zijn van een huis of een appartement. Naast een woonadres en een postcode heeft ieder onroerend goed ook een kadastraal adres. Bij een huis kun je ook vinden hoe groot het perceel is, hoeveel grond er bij het huis zit. Is het huis kadastraal nog niet gesplitst dan staat het nog niet juridisch vast hoe groot het perceel precies is. Op de Eigendomsinformatie vind je ook de gegevens van de eigenaar en een link naar de akte waarbij de huidige eigenaren het huis in eigendom hebben gekregen. Ook staan Publiekrechtelijke Beperkingen op de eigendomsinformatie: is er zware bodemverontreiniging, is het huis een Rijksmonument of zijn er andere beperkingen door de overheid opgelegd? En niet te vergeten: is de grond eigendom of hebben we te maken met erfpacht of misschien wel met een opstalrecht. De eigendomsinformatie geeft je dat inzicht! Tip 19 gaat over alle info die je kunt vinden in de akte van levering.

De akte van levering of het Eigendomsbewijs. Tip 19 gaat over de info die je kunt vinden in deze akte. In de akte van levering kun je vinden hoe iemand eigenaar is geworden. Soms wordt zo’n akte “het eigendomsbewijs” genoemd. Eigenlijk is dat niet juist: het bewijst namelijk helemaal niet of iemand eigenaar is. In de Eigendomsinformatie kun je een link vinden naar de akte van levering of de akte van herkomst. De meeste mensen hebben een huis in eigendom gekregen doordat ze een huis hebben gekocht. Maar mensen kunnen ook eigenaar geworden zijn doordat ze een huis geërfd hebben of doordat ze via een akte van scheiding en deling eigenaar zijn geworden. Het is altijd belangrijk dat je de akte te pakken krijgt waarmee iemand via koop eigenaar is geworden. Daar kun je namelijk zeker de bepalingen vinden die van invloed zijn op de eigendom. Zo wil je weten of er erfdienstbaarheden zijn zoals een recht van overpad of dat er kwalitatieve verplichtingen zijn zoals bijvoorbeeld de verplichting om te parkeren op je eigen grond. Ook oude bouwbepalingen kun je vinden in een akte van levering. En als je “pech” hebt is de akte van levering nog een geschreven akte. Het is een hele uitdaging om die goed te kunnen lezen! 

Hoe zit het met de bouwkundige staat van het huis? Tip 20 gaat over het doen van een bouwkundig onderzoek. Eigenlijk begint het al tijdens de bezichtiging: kijk kritisch naar de bouwkundige staat. Heb je een aankoopmakelaar dan heeft hij (of zij!!!) goede bouwkundige kennis en zal hij je tijdens en na de bezichtiging wijzen op de bouwkundige staat van het huis. Sommige verkopers laten voordat ze starten met de verkoop het huis bouwkundig keuren. Dat doen ze omdat ze de kopers graag goed willen informeren. Is er geen bouwkundige keuring van je droomhuis dan is het in heel veel gevallen wel belangrijk om het huis te laten keuren. Je wil immers geen kat in de zak kopen! Je kunt de bouwkundige keuring laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Wij werken zelf heel veel met Perfectkeur (neeeee, we hebben geen aandelen) omdat dit een groter bedrijf is en we weten dat de keurders goed zijn opgeleid en goed worden begeleid. Je wil immers een kwalitatief goede keuring. Aan half werk heb je niets! De vraag is altijd wanneer je de keuring laat uitvoeren: tijdens of voor de onderhandeling of dat je het als ontbindende voorwaarde opneemt in de koopovereenkomst. Voor alles is wat te zeggen. Belangrijk is wel dat je pas de koper bent als de koopovereenkomst is getekend. Laat je het huis keuren voordat je je handtekening hebt gezet dan zou het dus nog kunnen dat je toch niet de uiteindelijke koper wordt. En als het huis dan al wel door je gekeurd is dan ben je het geld kwijt! Dus dat is wel iets om tevoren over na te denken. Het nadeel van achteraf laten keuren is trouwens dat je weer in onderhandeling moet als er toch meer uit de keuring komt dan je had verwacht. Stof tot nadenken dus!

Je weet nu eigenlijk alles over het huis en dan komt het op de waarde aan. En hoe weet je nu wat de waarde van het huis is? Iedereen kan vragen wat hij wil. Tip 21 gaat over de wijze waarop je kunt zorgen dat je marktkennis hebt. Heb je een eigen aankoopmakelaar dan heeft deze de marktkennis en kun je eigenlijk tip 21 overslaan. Zoals hiervoor ook staat: iedereen kan vragen wat hij wil! Als consument heb je vaak wel een gevoel bij de waarde van een huis. Dat gevoel ontwikkel je tijdens je zoektocht naar een huis. Dit gaat vaak onbewust. Om marktkennis te hebben moet je dus veel huizen van binnen en van buiten hebben gezien en van al deze huizen weten voor welke prijs ze verkocht zijn Vervolgens heb je dan wel een beeld, maar dan gaat het nog over de fine tuning: is het nu € 10.000 minder of meer waard en waarom. Dat gaat voorbij aan gevoelsmatig werken, dit gaat over echt kennis; waarom is dat huis verkocht voor die prijs en dat huis voor die prijs. Wat zijn de verschillen in het huis maar ook wat zijn de verschillen ten aanzien van bv de ligging. Marktkennis is niet iets dat je in een paar weken ontwikkelt. Daar ben je doorgaans wel even mee bezig. Let op: Ga niet te veel op je gevoel af! Jij valt voor dit huis, anders wil je niet bieden en dat betekent dat je gevoelsmatig dit huis wil kopen. En dan wordt het huis vanzelf meer waard. Heb je een aankoopmakelaar dan zal hij of zij met je doorspreken wat het huis waard is en ook waarom.

Je weet alles over het huis en weet ook wat het ongeveer waard is. Tip 22 gaat over de basis van het onderhandelen. Heb je eigen aankoopmakelaar dan heeft deze erg veel ervaring met onderhandelen en weet hij precies hoe het werkt. Maar ook dan is het goed om je van het proces bewust te zijn. Er zijn twee partijen, een koper en een verkoper, die allebei iets willen: de een wil een zo hoog mogelijke prijs (de verkoper) en de ander wil een zo laag mogelijke prijs (jij, de potentiële koper) De ander heeft iets wat jij wil hebben; een huis. Je wil allebei je zin krijgen en aan het eind van de rit ook allebei blij zijn. Het doel van de onderhandeling is dat je allebei krijgt wat je wil, maar ook dan je allebei op een goede wijze terugkijkt op de onderhandeling. En dat lijkt heel makkelijk, maar de praktijk wijst uit dat dat soms toch ook wel heel moeilijk is. Verloopt de onderhandeling niet prettig, heeft een van de partijen het gevoel klem gezet te worden, dan betekent dat ook dat de andere partij bij voorbaat al geen goed gevoel heeft bij jou als koper. En dat is heel vervelend als je later vragen hebt over het huis. Een goede onderhandeling verloopt hard op de inhoud en met hart voor elkaar! Uiteindelijk is onderhandelen een soort spelletje, alleen gaat het wel over heel veel geld.

En nu ga je dan echt onderhandelen! Tip 23 gaat over de voorbereiding van de onderhandeling. Voordat je de onderhandeling opstart is het goed dat je voor jezelf in kaart brengt wat voor jou belangrijk is. Ten eerste natuurlijk de prijs: wat is de prijs die jij wil betalen en hoe uniek is het huis dat jij hier eventueel van af zou willen wijken. Naast de prijs moet je denken aan de volgende punten: wanneer zou jij de sleuteloverdracht willen hebben, welke spullen laat de verkoper achter en zijn er nog dingen die in de lijst staan die je van de verkoper hebt gehad die je zou willen overnemen. Heb je daar geld voor over of mag het achterblijven en heb je er geen bedrag voor over? Verder gaat het natuurlijk over ontbindende voorwaarden. Ontbindende voorwaarden zijn afspraken die je maakt waarbij je met elkaar afspreekt dat als je bepaalde dingen niet geregeld kunt krijgen je de koopovereenkomst, zonder extra kosten, kunt ontbinden. Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden en in de volgende tips ga ik daar verder op in.Naast deze ontbindende voorwaarden zijn er wellicht in jouw situatie nog hele specifieke dingen die je mee wil nemen in de onderhandeling. Het is in ieder geval heel belangrijk om voor jezelf goed in kaart te brengen wat je mee moet nemen in de onderhandelingen. En heb je een eigen aankoopmakelaar? Dan zal hij dit natuurlijk samen met je doen!

Deze tip, tip 24, gaat over de belangrijkste ontbindende voorwaarde: het voorbehoud financiering. Het opnemen van een voorbehoud financiering de meest gangbare ontbindende voorwaarde. Een voorbehoud financiering betekent dat als je de financiering niet rond krijgt en je kunt aantonen dat je je uiterste best hebt gedaan en dat de bank je geen geld wil lenen voor de verkoop, je van de koop kunt afzien. Op dit moment mag je maximaal 100% van de koopsom lenen dat wil zeggen dat de extra kosten, de kosten koper, je uit eigen zak moet betalen. Heb je meer eigen geld? Geef dat aan! Een verkoper heeft liever een koper met een minder hoog voorbehoud financiering. Let op: Conform de regelgeving van de WWFT moet de verkopende makelaar wel aan je vragen hoe je aan je eigen geld komt. Voelt misschien vreemd, maar het is een wettelijke regel ter voorkoming van witwassen. Hoe lager je voorbehoud, hoe meer kans je maakt om bij meerdere kandidaten de koper te worden!

Deze Tip, tip 25, gaat over de ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring. Als je een huis koopt wil je achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Een van de verrassingen die je niet wil is dat achteraf blijkt dat je allemaal kosten gaat krijgen aan onderhoud van je huis. Je huis is niet zo strak en goed als je in eerste instantie hebt gedacht. Laat daarom ook een bouwkundige keuring uitvoeren! Dit kun je meenemen als ontbindende voorwaarde. Hierbij kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de koop wil ontbinden als er binnen 1 jaar meer dan € 5.000,- of € 10.000,- kosten te verwachten zijn. Welk bedrag je opneemt hangt af van de bouwkundige staat van het huis. Dit is een inschatting die je zelf moet maken. Lig je in concurrentie met andere kopers? Dan kun je eventueel de bouwkundige keuring niet opnemen als voorbehoud maar deze binnen de 3 dagen bedenktijd uit laten voeren dan wel voordat de koopakte is getekend. 

Het kan zijn dat je nog een eigen huis hebt dat nog niet is verkocht en dat je al wel een ander huis hebt gekocht. Tip 26 gaat hier over. Van de beginperiode van de crisis in 2008/2009 kennen heel vele makelaars zeer schrijnende gevallen van mensen die wel al een ander huis hadden gekocht, de sleutel al hadden gekregen van hun nieuwe huis, en echt grote problemen hadden om hun oude huis te verkopen. Dit heeft heel veel mensen heel veel geld gekost. Nu zitten we natuurlijk in een andere periode maar dat wil niet zeggen dat ieder huis even snel verkoopt. Je kunt dus een financieel risico lopen als je besluit om eerst een nieuw huis te kopen en dan pas je oude huis te verkopen  – dat is ook nog wel iets waar je bewust een beslissing in moet nemen. Wil je dit risico uitsluiten dan kun je in de onderhandelingen bij de aankoop van je nieuwe huis een voorbehoud verkoop eigen woning meenemen. Dat betekent dat de aankoop van je nieuwe huis niet doorgaat als je voor een bepaalde periode je eigen huis niet hebt verkocht. Je kunt je voorstellen dat dit voor een verkoper een extra risico is dat zijn verkoop niet doorgaat. De meeste verkopers zullen in deze tijd dan ook niet akkoord gaan met een dergelijk voorbehoud. Wanneer gaat de verkoper wel akkoord? Als hij een wat minder courant huis heeft. Een variatie op dit voorbehoud is de No Risk clausule. Hierbij heb jij een soort recht van eerste koop, en kun je de tijd nemen om je eigen huis te verkopen. De verkoper houdt wel zijn eigen huis in de verkoop. Heeft hij een andere koper dan gaat hij eerst aan je vragen of je het huis wil kopen zonder voorbehoud verkoop eigen woning. Dus moet je nog je eigen huis verkopen, dan kun je een voorbehoud verkoop eigen woning opnemen, maar de kans dat de verkoper in deze tijd liever een andere koper prefereert is wel groot! 

En wanneer heb je nu echt het huis gekocht? Tip 27 gaat over het moment waarop je gefeliciteerd kunt worden met je nieuwe huis. Als je de onderhandelingen hebt afgerond en jij en de verkoper het eens zijn over de prijs en over de voorwaarden heb je overeenstemming bereikt. En als je overeenstemming hebt bereikt wil dat niet zeggen dat je al een huis gekocht hebt. Het bijzondere bij het kopen van een huis is dat een mondelinge koop niet bestaat. Uitzondering hierop is als jij als koper geen particulier bent. Dan is een mondelinge koop wel geldig! Je hebt het huis dus niet gekocht als de verkoper akkoord gaat met jouw prijs en jouw voorwaarden. De koop is pas gesloten als jij de koopakte hebt getekend en tot dat moment kan de verkoper dus ook niet gehouden kan worden aan de overeenstemming die hij met jou heeft bereikt. In de praktijk betekent dit dus dat de verkoper ook kan verkopen aan een ander. In deze overspannen markt zien we soms dat geïnteresseerden dus proberen in te breken op een overeenstemming die bereikt is. Dit is hun goed recht. Hoe de verkoper hier mee omgaat is heel verschillend. Er zijn verkopers die zich op het standpunt stellen dat ze overeenstemming hebben bereikt en dus uit ethisch oogpunt vinden dat ze niet meer met anderen gaat praten. Er zijn ook verkopers die zeggen: als een ander mee betaalt dan zit ik juridisch niet vast aan de eerste partij. Dat is het goed recht van de verkoper. Maar zuur is het wel!!! In ieder geval is het wel zo dat de meeste makelaars in het laatste geval je wel op de hoogte brengen van het feit dat er iemand tussendoor is gekomen. Ze zullen je de mogelijkheid geven om ook je prijs en eventueel je voorwaarden aan te passen. Leuk is dit allemaal in ieder geval niet!!!!

De koopakte. Tip 28 gaat over de inhoud van de koopakte. De koopakte is een ontzettend belangrijk document. Hierin leg je vast wat je samen met de verkoper c.q. de verkopende makelaar hebt afgesproken. Het is dus een heel belangrijk document! De koopakte wordt opgemaakt door de verkopende makelaar. Voordat de verkoper gaat tekenen zal de verkopend makelaar aan je aankoopmakelaar of aan jou de concept akte e-mailen. Heb je een aankoop makelaar dan weet hij precies wat “normaal” is in een koopakte of wat niet. Hij zal kritisch kijken naar de omschrijving van alle artikelen in de koopakte die afwijken van de standaardartikelen.  Goed om te weten is dat een koopakte, opgemaakt door een NVM Makelaar, een standaard document is. Hier mag niets in verwijderd worden, alleen worden doorgehaald. En alles wat ingevuld wordt moet een afwijkend lettertype hebben.  Dit staat ook bovenaan de eerste pagina van je koopakte. Is iedereen akkoord met de koopakte dan zal doorgaans de verkoper als eerste tekenen en daarna jij als koper. Zorg dat je goed weet wat je tekent en dat je geen vragen hebt over de inhoud van de akte. Heb je een aankoopmakelaar dan zal deze de akte uitgebreid met je doornemen voordat je deze tekent. De aankoop makelaar zal zorgen dat jij weet wat je tekent en al je vragen beantwoorden. Heb je geen aankoopmakelaar? Sommige verkopende makelaars zullen dan met jou de koopakte bespreken, anderen sturen de akte naar je op en dan kun je deze thuis tekenen. Belangrijkste advies: zorg dat je weet wat je tekent en wat de consequenties zijn van hetgeen je getekend hebt!

De koop is gesloten en je hebt geen gebruik behoeven te maken van je ontbindende voorwaarden. Dan komt het moment dat je eigenaar gaat worden. Tip 29 gaat over het moment waarop je eigenaar wordt! Je wordt eigenaar door het ondertekenen van de leveringsakte. De notaris zal een paar dagen voor de afspraak je een concept sturen van de akte en de nota van afrekening. Controleer deze akte goed! Heb je een aankoopmakelaar dan zal hij dat natuurlijk ook voor je doen. Het tekenen van de akte van levering doe je bij de notaris. Voordat je naar de notaris gaat voor het tekenen van de leveringsakte ga je het huis inspecteren en kijken of het zo achtergelaten is als jij het gekocht hebt. Deze inspectie is erg belangrijk! Het zal niet de eerste keer zijn dat bij een inspectie een huis toch niet leeg is of dat er dingen ontbreken die conform de koopakte wel achter hadden moeten blijven. Dan heb je een probleem! De wijze waarop je dit op gaat lossen hangt van de situatie af. Heb je een aankoop makelaar dan zal hij met je bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat hij adviseert nu te doen. Bij de inspectie neem je ook de meterstanden van gas, water en licht op. Ook al zijn veel meters van gas en elektra slimme meters, het is toch altijd goed om even de meterstanden te noteren. Is het huis helemaal in de staat waarin jullie het gekocht hebben en zijn de meterstanden opgenomen dan kun je met een gerust hart de leveringsakte tekenen! Je bent hebt een nieuw huis!!! Gefeliciteerd!!!!

Je hebt nu in totaal 29 tips gehad die jou verder helpen bij het kopen van een huis. Eerlijk gezegd zijn er nog een heleboel onderdelen van het koopproces die niet aan bod zijn geweest. Zou kan ik nog wel meer dan een uur vol praten over de koopakte en ook alles wat er fout kan gaan bij het kopen van een huis. En dat er iets fout kan gaan moge duidelijk zijn. Ook bij het kopen van een 2e hands auto kan het een en ander fout gaan. En een auto is een stuk goedkoper dan een huis! Zeg ik nu dat je altijd een aankoopmakelaar mee moet nemen? Nee, zeker niet. Er zijn genoeg mensen die een huis hebben gekocht zonder aankoop makelaar waarbij alles goed is gegaan. Misschien hadden er dingen beter gekund in onze makelaars ogen, maar de koper is blij! Wil je zorgeloos kopen, wil je iemand aan je zijde hebben staan die jouw belangen behartigt en niet van de verkoper, wil je iemand hebben die je met raad en daad bijstaat? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm! En natuurlijk kost een makelaar geld, maar een miskoop of problemen kunnen nog veel meer geld kosten. Heel veel succes met het kopen van een huis!