Veelgestelde vragen

Zoeken van een huis

Het goed begin is het halve werk! Start met een gesprek met een hypotheekadviseur. Bedenk vervolgens wat je belangrijk vindt bij het kopen van een huis. Wat voor eisen en wensen heb je ten aanzien van de woonomgeving? In deze orienterende fase is het samen met een professional, een aankoopmakelaar, vaak verhelderend, ondersteund je en versnelt ook het proces. Op zoek in 't Gooi of omgeving? De makelaars van Ellen Mouthaan Makelaardij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos woonservicegesprek.
 Copaan is een persoonlijk online zoeksysteem dat bepaalde aangesloten NVM aankoopmakelaars gebruiken. Dit systeem geeft de mogelijkheid om beter, sneller en leuker de gewenste woning te vinden. Ellen Mouthaan Makelaardij is één van de eerste makelaars die is gaan werken met Copaan. Wij hebben dus veel ervaring! Meer weten? Kijk naar "Copaan in anderhalve minuut" https://www.youtube.com/watch?v=ORcq7N6TDUs en neem contact met ons op.
Een verkoop makelaar werkt voor de verkoper en de aankoopmakelaar werkt voor de koper. De verkoper heeft hele andere belangen dan de koper en dat betekent dat een verkoopmakelaar ook nooit voor de koper kan werken. Je eigen aankoopmakelaar behartigt jouw belangen , de koper.
Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat een aankoopmakelaar kost, nog belangrijker is natuurlijk wat een aankoopmakelaar je oplevert! De tarieven van Ellen Mouthaan Makelaardij zijn transparant; voor onze meest gekozen aankoop opdracht, genaamd "In the picture" betaal je inclusief onbeperkt gebruik van Copaan, 1% incl BTW met een maximum van € 10.000,- Verkopen wij ook je huis? Dan krijg je 25% korting. Naast "In the picture" kun je ook kiezen voor onze dienstverlening "Selfie" of "Fotoshoot".
Makelaars van de NVM moeten zich houden aan opleidingseisen. Dit betekent dat een makelaar met het KRMT diploma (Kandidaat Register Makelaar Taxateur) als aankoopmakelaar mag werken. De opleiding van een ARMT'er (Assistent Register Makelaar Taxateur) is beperkter en onvoldoende om je te begeleiden bij de aankoop van een nieuw huis.
Ja hoor! Niemand is verplicht om een aankoopmakelaar mee te nemen. Realiseer je je echter wel dat het kopen van een huis de grootste financiele beslissing is die je neemt. Een lieve vader, broer of vriend wil je waarschijnlijk wel helpen, maar heeft hij evenveel ervaring en kennis als een NVM makelaar? En waar moet je zijn als je vader, broer of vriend je niet goed geholpen heeft? Wat voor rust geeft het dan dat je een eigen makelaar hebt die jouw belangen behartigt, weet hoe het werkt werkt voor jou, je bij staat en die je kunt aanspreken als hij je niet goed adviseert. En ja, hij kost wel geld!
Als een huis te koop wordt gezet door een NVM makelaar zal deze het huis in het uitwisselingssysteem van de makelaars zetten. Er zit altijd een timing verschil tussen Funda en het uitwisselingssysteem. Ook kan de verkoopmakelaar er voor kiezen het huis niet op Funda te zetten. Dit bepaalt hij doorgaans samen met de verkoper. De reden zijn verschillend. Het is dus inderdaad zo dat huizen soms niet op Funda komen. De meeste huizen komen echter wel op Funda: de verkoper wil immers de beste prijs en daarvoor is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen weten dat het huis te koop is en dat bereik je door een huis op Funda te zetten.

Bezichtigen van een huis

Dit hangt erg af van de verkopende makelaar en van het huis. Bij sommige makelaars krijg je 10 minuten en bij anderen voor hetzelfde type huis 30 minuten. Sommige makelaars geven dit tevoren aan in de bevestigings e-mail, anderen vertellen het je als je bij het huis komt.
Dat mag niet altijd. Vraag hiervoor toestemming aan de makelaar en/of verkoper. Niet elke verkoper vindt het prettig dat een kijker tijdens de bezichtiging foto’s maakt.
Op heel veel dingen! Belangrijkste is natuurlijk of het huis goed voelt. Zie je je daarzelf al wonen? Voldoet het huis aan je wooneisen? En dan volgens nog bouwkundige staat, bestemmingsplan etc etc. Te veel om hier zo op te noemen! In het vrijblijvend en kosteloos woonservicegesprek met een van de makelaars van Ellen Mouthaan Makelaardij gaan we hier verder op in.
Bij een bezichtiging mag je in principe het hele huis bekijken: van zolder tot kruipruimte. Mocht de verkoper je geen toegang geven tot bepaalde ruimtes, dan is dat misschien een signaal dat er iets aan de hand is. Vraag door als de verkoper geen duidelijke reden geeft, je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht. Soms zijn ruimtes simpelweg niet toegankelijk, bijvoorbeeld omdat er plavuizen over het toegangsluik naar de kruipruimte zijn gelegd. Je aankoopmakelaar van Ellen Mouthaan Makelaardij zal je hier dan ook op wijzen.

Onderhandelen

Nee, de verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie ze als eerste in onderhandeling gaan, dan wel op welke wijze het huis verkocht wordt.
Nee, de verkoper is dan niet verplicht om de woning aan jou te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging om te gaan bieden. Dus als u de vraagprijs biedt kan de verkoper nog zelf bepalen of hij dit bod accepteert of niet.
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Bovendien kan het zijn dat de verkoper graag wil weten of er meer belangstelling is. Overigens mag ook met meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk melden. Vaak zal de verkopende NVM-makelaar aan belangstellenden vertellen dat een pand, zoals dat heet, ‘onder bod’ is. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar zal doorgaans pas met diegene in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen van anderen Dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.
Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast kan de bieder ook besluiten om tijdens de onderhandelingen zijn bod weer te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk het eerder gedane bod.
Dat is iets dat de verkoper en zijn makelaar samen bepalen. Bij sommige huizen wordt dit voor de eerste bezichtiging al besloten, bij andere huizen wordt dit op een later moment bepaald. Op ieder moment tijdens de onderhandeling kan de verkopende makelaar besluiten om een huis via een inschrijving te verkopen.
De verkopende makelaar zal meestal aangeven hoe hij omgaat met inschrijvingen. De meeste makelaars willen dat je een eenmalig uiterst voorstel doet waarbij je ook je (ontbindende) voorwaarden vermeld. Er kan dan niet meer onderhandeld worden. Soms zijn er makelaars die met de hoogste bieders gaan onderhandelen. Het is belangrijk dit vooraf te weten. Heb je een van de makelaars van Ellen Mouthaan Makelaardij als je aankoop makelaar? Dan zal deze zorgen dat dit duidelijk is voordat je gaat bieden.
Het staat de verkoper vrij aan wie hij verkoopt. Dit behoeft niet degene te zijn die het hoogste bod heeft gedaan. Iemand met een lager bod en betere voorwaarden, zoals bijvoorbeeld geen voorbehoud financiering en/of bouwkundige keuring, kan interressanter zijn voor de verkoper. Dus niet alleen de prijs is doorslaggevend, maar ook de voorwaarden. Ga jij met een van makelaars van Ellen Mouthaan Makelaardij bieden op een huis, dan geven wij je hierin advies.
Dat is een moeilijke vraag! Dit hangt natuurljk van het huis af. Sommige huizen worden onder de vraagprijs verkocht, anderen worden boven de vraagprijs verkocht. Houdt in de gaten dat echt niet ieder huis boven de vraagprijs wordt verkocht. Je eigen aankoop makelaar van Ellen Mouthaan Makelaardij geeft je daarbij een onderbouwd advies.
Een verkoper heeft meldingsplicht en een koper heeft onderzoeksplicht. Dit is de basis. De verkoper moet melden wat hij weet en wat jij als koper niet kunt zien. Jij als koper hebt onderzoeksplicht. heb je een aankoopmakelaar dan wordt de onderzoeksplicht deels verlegd naar je aankoopmakelaar. In de meeste gevallen zal je aankoopmakelaar je adviseren een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit geeft meer duidelijkheid over de staat van onderhoud. Je aankoopmakelaar heeft immers wel bouwkunde in zijn opleiding gehad maar is geen bouwkundige Een overzichtelijk bouwkundig rapport geeft je vervolgens duidelijkheid over de staat waarin het huis zich bevindt. Je aankoopmakelaar van Ellen Mouthaan Makelaardij zal samen met je bespreken of een bouwkundige keuring in jou situatie verstandig is.

Koopakte

De wetgever heeft bepaald dat een particulier pas koper is van een huis als de koopakte is getekend. Totdat de koopakte is getekend heb je dus geen huis gekocht, ook al is de verkoper akkoord met je voorstel. Na het tekenen heb je als koper nog wel 3 dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden onder de koop uit te komen.
Is de verkoper een particulier en bij jij ook een particulier? Dan kan dit! Het is vervelend maar niet anders. Een ethisch werkende makelaar zal je wel eerst op de hoogte brengen van het feit dat er iemand anders een beter bod heeft gedaan. Soms verkoopt een verkoper ook buiten de makelaar het huis aan een ander. Dat is voor jou als koper erg verdrietig, maar mag helaas wel.
In de koopovereenkomst staat alles dat koper en verkoper hebben afgesproken. Natuurlijk de prijs en de oplevering, maar ook ontbindende voorwaarden en verschillende clausules. Controleer de overeenkomst goed! Is Ellen Mouthaan Makelaardij je aankoopmakelaar? Dan controleren wij natuurlijk ook de akte voor je.
De koopovereenkomst wordt opgemaakt door de verkopende makelaar. Deze werkt voor de verkoper. Het is dus erg belangrijk dat de koopakte goed gecontroleerd wordt! Dit is ook de reden dat je aankoopmakelaar van Ellen Mouthaan Makelaardij veel aandacht besteedt aan het controleren en met je doorspreken van de koopakte.
In de lijst van zaken staan alle zaken die een verkoper achterlaat. Dit voorkomt discussies achteraf. Sommige zaken horen eigenlijk sowieso bij een huis, maar wil een verkoper soms toch meenemen. De lijst van zaken is onderdeel van de koopakte.
De koper betaalt overdrachtsbelasting over de koopsom van het onroerend goed, het huis dus. Als er in het huis niet-onroerende zaken zoals gordijnen, hanglampen, losse kasten e.d. achterblijven dan behoef je over de waarde van deze goederen geen overdrachtsbelasting te betalen. Koop je een huis en zijn er roerende zaken in de koopsom inbegrepen dan kan het dus slim zijn om de koopsom te splitsen in onroerend en roerend. Dat bespaart immers overdrachtsbelasting. Let op: Hier zitten ook nadelen aan!
De bank financieert geen roerende zaken. Dus dit deel van de koopsom moet je als koper sowieso uit eigen zak betalen.
De koper betaalt geen overdrachtsbelasting over de waarde van de roerende zaken. Hiermee wordt geld bespaard. Bijkomend voordeel: de koopsom van het huis in het kadaster is dus ook lager. Dit heeft meestal weer invloed op de WOZ waarde. De koper heeft dus een voordeel bij het splitsen van de koopsom in roerend en onroerend. De verkoper heeft ook een voordeel. De opbrengst van de onroerende zaak, zijn huis, is lager en dat heeft weer invloed op de zogenaamde overwaarde regeling. De opbrengst van de roerende zaken behoeft niet gebruikt te worden voor de aankoop van een nieuw huis
In de koopakte moet je een reeel bedrag opnemen als waarde voor de roerende zaken. Doe je dit niet dan werk je mee aan belasting ontduiking. Een reeel bedrag is doorgaans het bedrag dat de roerende zaak zou opbrengen op bv Marktplaats. De makelaars van Ellen Mouthaan Makelaardij spreken dit met je door bij het doornemen van de koopakte.
Doorgaans tekent de verkoper als eerste de koopakte. Zodra de koper getekend heeft gaat dan de 3 dagen bedenktijd in. Tekent de particuliere koper als eerste, dan gaat de 3 dagen bedenktijd pas in als de koper een kopie heeft ontvangen van de ook door verkoper getekende koopovereenkomst. Dit is dus niet zo handig. Daarom tekent de verkoper dus meestal eerst.
Een verkoper wil graag zekerheid dat de koper ook echt zijn verplichtingen gaat nakomen. Dit is dan ook de reden dat de koper een bankgarantie of waarborgsom moet regelen van maximaal 10% van de koopsom. Het is doorgaans goedkoper om een waarborgsom te betalen dan een bankgarantie te regelen bij de bank.
De bedenktijd is 3 dagen en begint om 00:00 uur nadat de koper een kopie heeft ontvangen van de door beide partijen getekende koopakte. De bedenktijd mag nooit eindigen in een weekend of op een erkende feestdag en van de 3 dagen is maximaal 1 dag gelegen in het weekend of een erkende feestdag. Vooral rond de feestdagen kan dit ingewikkeld zijn.
 Bij de verkoop van een oudere woning kan er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst worden opgenomen. In deze clausule staat dat de koper bekend is met de ouderdom van de woning en dat gebreken die als gevolg van ouderdom van de woning zijn ontstaan, voor risico van de koper komen.

Van koper naar eigenaar

Zodra de koper de leveringsakte heeft getekend bij de notaris en het afschrift, de kopie, bij het Kadaster ingeschreven staat is de koper officieel de eigenaar geworden.
Op het moment dat bij de notaris de akte van levering is getekend tekent is het risico van het huis voor de nieuwe eigenaar. Belangrijk dus dat op dat moment de opstalverzekering en evt de inboedelverzekering van het nieuwe huis is geregeld. En bij een appartement? Dan is doorgaans de opstalverzekering geregeld via de Vereniging van Eigenaren.
In de koopakte staat dat de koper het recht heeft om zijn gekochte woning nog een laatste keer te inspecteren voordat hij eigenaar wordt. De koper onderzoekt of het huis is achtergelaten in de staat waarin hij het heeft gekocht. Zijn er geen dingen verdwenen of kapot die eerst niet kapot waren?De inspectie vooraf zorgt er dus voor dat dat je als koper met een gerust gevoel naar de overdracht gaat.
Dit is heel vervelend! Als verkoper erkent dat er iets niet goed is gegaan dan komen verkoper en koper er vaak samen wel uit. Is er onenigheid over de beschadigingen dan wordt het een ander verhaal. Er kan eventueel gewerkt worden met een depotakte. Je aankoop makelaar van Ellen Mouthaan Makelaardij weet wat te doen in dit soort situaties.
Nee, in principe wordt dit niet gedaan. Bij de inspectie worden de meterstanden genoteerd. De verkoper geeft deze door aan zijn energieleverancier en de koper aan die van hem. Ook al zijn er "slimme meters" het is wel verstandig om toch de meterstanden goed vast te leggen.
 De verkopende makelaar maakt meestal de koopakte op. Nadat de koopakte is getekend gaat deze naar de notaris. De notaris gaat onderzoek doen en maakt de leveringsakte en de nota van afrekening. Na het tekenen van de leveringsakte en inschrijving van deze akte in het kadaster bent u eigenaar van het door u gekochte huis.
 Alleen een geldig legitimatiebewijs. De rest van de stukken die de notaris nodig heeft voor de overdracht zijn al in zijn bezit.
Je gaat de hypotheek betalen nadat de hypotheekakte is gepasseerd bij de notaris. Meestal wordt de hypotheekakte getekend direct nadat de leveringsakte is getekend. En dit is bij bestaande bouw ook het moment waarop je de sleutel krijgt!
Een bestaande woning gekocht? Dan krijg je doorgaans de sleutel bij de notaris, direct na het passeren van de leveringsakte. Nieuwbouw gekocht? Dan duurt het vaak nog wel eventjes. De koper krijgt dan pas de sleutel nadat het huis is opgeleverd, als het huis klaar is dus.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar werkt voor de koper en beharigt de belangen van de koper tijdens het zoeken en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het gehele proces van aankoop. Een aankoopmakelaar zoekt alles voor je uit en je kunt met al je vragen terecht bij je aankoopmakelaar. De makelaars van Ellen Mouthaan Makelaardij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos woonservicegesprek om het aankooptraject met je te bespreken.
Een NVM makelaar mag niet optreden als verkoop en aankoopmakelaar bij hetzelfde huis of appartement. Een makelaar is nooit onafhankelijk en mag dus alleen voor de belangen opkomen van de verkoper of de koper.
Courtage is de vergoeding voor de diensten van de makelaar. De koper betaalt de makelaar die voor hem werkt; zijn aankoopmakelaar. De verkoper betaalt ook de makelaar die voor hem werkt; de verkoopmakelaar.
 De betaling van de kosten van je eigen aankoopmakelaar betaal je via de notaris. De nota van de makelaar staat op de nota van afrekening die die je krijgt van de notaris en deze zorgt dat de aankoop makelaar betaald wordt.
Ja, dat kan. Bij iedere woning die te koop wordt aangeboden, kan een aankoopmakelaar u adviseren en voor u bemiddelen.

Algemeen

De Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Volgens de regels van de WWFT moet iedere verkoper en iedere koper gescreend worden. Hiervoor gebruikt het team van Ellen Mouthaan Makelaardij gebruik van een derde partij. Lees de uitgebreide blog over wat het is en waarom het nodig is. (link toevoegen)
Is er een dierbare overleden, en heb je een huis geërfd? Dan zijn er, naast het verdriet dat je te verwerken hebt, ook heel veel dingen die moeten worden geregeld. Waar moet je allemaal aan denken? Kijk op https://www.mouthaan.nl/erven/ hier vindt je 10 tips bij het erven van een huis.