Ben jij trots op je werk? Ik wel! Ik vind dat ik het leukste beroep heb dat je maar kunt bedenken. Dat vind ik! Maar vinden anderen dat ook? Hoe kijkt dè Nederlander (als die bestaat..) tegen mijn vak, het vak van makelaar, aan? Of moet ik eigenlijk zeggen: hoe kijkt de media tegen makelaars aan?

Pispaal
Als makelaar voel ik me momenteel het pispaaltje. Ik zit in de hoek waar de klappen vallen. Ik ben medeschuldig aan.., ik doe alles verkeerd, ik verrijk me over de ruggen van… en als laatste: ik ben immoreel, werk onethisch en het vak van makelaar moet gewoon maar opgeheven worden.
Dit laatste wordt verkondigd door hoogleraar ethiek Boudewijn de Bruin in het artikel dat deze week in Trouw verscheen https://www.trouw.nl/religie-filosofie/volgens-deze-hoogleraar-is-het-binnen-tien-jaar-gedaan-met-de-makelaardij~b8be658f/

Wat ik van dit artikel vind? Ik word hier eigenlijk best wel verdrietig van en wakkert bij mij ook een vuurtje aan. Het vuurtje van: hoe onrechtvaardig is het en waar is dit op gebaseerd.
Ik ben gaan zoeken naar onderzoek wat ten grondslag ligt aan deze uitspraken van meneer de Bruin en kan dat helaas niet op internet vinden. Dus in plaats van me daar in verdiepen heb ik het artikel in Trouw geanalyseerd.

Meneer Boudewijn de Bruin vindt dat ik als makelaar immoreel werk. Er zijn veel zaken die hij vervolgens noemt in het artikel. Een paar neem ik onder de loep.

Voor wie werk ik?
Het is volgens Boudewijn de Bruin niet duidelijk voor wie ik werk.
Voor mij wel hoor! Ik werk voor mijn opdrachtgever, die geeft mij opdracht om voor hem te werken en die betaalt ook mijn salaris. Mijn klanten weten dat ook! Ik werk niet voor mensen die mij niet betalen. Waarom meneer de Bruin dit niet weet? Geen idee!

“Van horen zeggen”
Ook heeft meneer de Bruin “van horen zeggen” dat er in Groningen makelaars op vrijdag op de Grote Markt borrelen en dat daar schimmige zaken worden besproken over het naderende aanbod. Nu ben ik niet zo’n borrelaar, maar als ik eens met een collega makelaar sta te praten (kan ook gewoon in de supermarkt!) dan stellen we elkaar, nadat we het over de kids of het weer hebben gehad, de vraag: “en krijg je nog wat leuks?” Is daar wat mis mee? Nee hoor helemaal niet! Als de collega een huis in de verkoop krijgt, waar ik een klant voor heb, zal ik vragen wanneer hij begint met bezichtigingen. Maar de collega makelaar zal mij niet exclusief dit huis nu gaan verkopen. Hij (of zij) werkt natuurlijk voor zijn opdrachtgever en die opdrachtgever wil de in deze markt hoogst haalbare prijs en die krijgt hij alleen maar als er zoveel mogelijk mensen het huis hebben gezien. Verkoop exclusief aan mijn klant bij het brood in de Albert Heijn gaat dus niet gebeuren.

Goede relatie
Meneer de Bruin suggereert ook dat ik niet de belangen van mijn klanten kan behartigen als ik persoonlijk een goede relatie heb met andere makelaars. Misschien dat meneer de Bruijn niet zakelijk kan zijn als hij de andere partij goed kent. Dat kan. Makelaars en heel veel andere mensen kunnen echter wel zakelijk handelen en tegelijkertijd een goede relatie met de andere partij hebben. Zoals ik altijd zeg: Hard op de inhoud en hart op de relatie.
Zo werkt dat met makelaars en dus alle anderen die in hun werk mensen vertegenwoordigen of die de belangen van hun klanten moeten behartigen.
En vergeet niet: uiteindelijk werk ik altijd voor degene die mijn salaris betaalt. Mijn opdrachtgever!

Geen beschermde titel
Meneer de Bruin maakt in het artikel de vergelijking met een accountant die “wordt betaald door degene die hij moet controleren”, maar…. zegt hij vervolgens: die hebben dan wel een goed werkend tuchtrecht en opleidingseisen.
Tja, onze wetgever heeft helaas in 2000 bedacht dat makelaar geen beschermd beroep meer is. Niet het idee van de makelaars zelf. In mijn ogen echt de stomste beslissing die genomen is als we het hebben over het beschermen van consumenten tegen vastgoed-cowboys. Als makelaar wel een beschermd beroep is kunnen er wettelijk veel meer regels opgelegd worden, nu kan dat niet. Dat is jammer en mag wat mij betreft echt morgen veranderen!
Wat meneer de Bruin kennelijk niet weet is dat de NVM, mijn beroepsvereniging, absoluut eisen stelt aan het opleidingsniveau van makelaars en er ook tuchtrecht is. Maar ja, de cowboys kunnen doen wat ze willen en daar zitten in mijn ogen dan ook de meeste rotte appels. Dus een groot deel van de problemen die meneer de Bruin noemt kunnen volgens mij gewoon opgelost worden door het invoeren van de beschermde titel.

Weg met de makelaars
Maar…. wat mij dan verbaast is dat meneer de Bruin niet het opnieuw invoeren van de beschermde titel van makelaars omarmt, maar vindt dat de hele beroepsgroep gewoon maar afgeschaft moet worden.

Dan neem ik aan dat de heer de Bruin met beroepsgroep trouwens alleen de makelaar onroerend goed bedoelt. Multatuli was immers makelaar in koffie, mijn vader was makelaar onroerend goed en machinerieën en dan heb je ook nog verzekeringsmakelaars. Makelaars zijn eigenlijk gewoon tussenpersonen. En om nu maar te zeggen dat tussenpersonen niet meer mogen en iedereen alles maar zelf, rechtstreeks moet gaan doen…. Mmmmm.

Toegevoegde waarde
In het artikel lees ik ook dat meneer de Bruin kennelijk niet weet goed weet wat de toegevoegde waarde van mij als makelaar is. Eerlijk gezegd begrijp ik dat best. Communicatie over wat een makelaar nu allemaal precies doet is niet altijd even helder. Daar kunnen makelaars en beroepsvereniging NVM best nog wel wat meer aandacht aan besteden. Zelf hebben wij voor onze verkopers een infographic gemaakt. www.mouthaan.nl/infographic-verkoop/. Hier zien zij wat wij doen en dus ook wat onze toegevoegde waarde is.
Over het algemeen kun je wel zeggen dat in de communicatie over de toegevoegde waarde echt een verbeterpunt zit. Maar dat ik en mijn collega makelaars echt van toegevoegde waarde zijn, dat staat voor mij (en onze klanten!) echter wel als een paal boven water!

Adviesfunctie
Meneer de Bruin zegt ook dat ik mijn klanten niet goed adviseer. Ik adviseer ze niet om een goedkoop huis te kopen of om in de huidige markt gewoonweg niet te kopen.
Wat moet ik hiermee? Of mensen een duur of goedkoop huis willen kopen is niet aan mij, dat is iets dat mijn klanten samen met hun hypotheekadviseur bespreken en bepalen. Natuurlijk zijn dit dingen die soms ter sprake komen als je met een aankoopopdracht bezig bent. Als mijn klanten hun twijfels uiten over de financiële lasten en haalbaarheid is het enige dat ik dan zeg: ga aub direct weer met je financiële adviseur om de tafel zitten en denk er echt goed over na. Bij twijfel niet oversteken!

Beste tijd
Wat is het beste moment om een huis te kopen of te verkopen? Makkelijke vraag maar het antwoord is niet zo makkelijk. Mijn antwoord op deze vraag, die mij regelmatig wordt gesteld? Dit hangt ten eerste af van jouw persoonlijke situatie. Ben jij er niet aan toe om te verkopen, dan is het niet het juiste moment. Ben jij er niet aan toe om te gaan kopen, dan moet je niet kopen! En voor iedereen die een huis wil kopen geef ik altijd het advies: koop iets waar je langere tijd kunt wonen. Of je het uiteindelijk financieel goed hebt gedaan weet je pas op het moment als je uitstapt, als je verkoopt. Net als bij aandelen. Als je dat moment van uitstap zelf kunt bepalen, dan doe je het financieel nooit verkeerd. En vergeet niet: een huis is om in te wonen, daar ga je verder met je leven, dat draagt bij aan je levensgeluk. Het is geen beleggingsobject!
Ja, dus ik geef mensen wel advies. Alleen heb ik helaas geen glazenbol en weet ik niet of de prijzen nog lang stijgen of gaan dalen. Dat is afhankelijk van factoren die immers ver buiten mij liggen. En als je op dit moment wil verkopen en goedkoper terug wil komen dan wil jij dat de prijzen hoog zijn en wil je verkopen en duurder terugkopen dan wil je dat de prijzen dalen …. Even een doordenkertje…

Website ipv makelaar
Boudewijn de Bruin vindt verder ook dat ik “marktverstorend” ben.  Vervolgens geeft hij aan dat hij immers ook geen makelaar nodig heeft als hij een komkommer koopt bij de groenteboer. Hij vergeet echter dat deze groenteboer eigenlijk de makelaar is tussen hem en de teler van de komkommer. Meneer de Bruijn koopt niet bij de teler maar bij de tussenpersoon, de makelaar dus. En wat er dan “marktverstorend” is mij echt niet duidelijk.

De makelaar kan volgens meneer de Bruin dan ook vervangen worden door een website. Weg met die makelaar. Overbodig! Daar reageer ik maar helemaal niet op. Dat is zo kortzichtig en toont voor mij aan dat de meneer de Bruin eigenlijk helemaal niet weet wat ik als makelaar doe.

Straaldraad
Kortom: Het lijkt alsof meneer de Bruin het eigenlijk niet zo goed weet wat hij met makelaars aan moet. Ongrijpbaar of zo. Vraag me ook af of meneer de Bruin persoonlijk ervaring heeft met makelaars. Heeft hij onlangs een huis gekocht of verkocht met een eigen makelaar. Kent hij de wettelijke regels waar wij ons aan moeten houden, kent hij de erecode, realiseert hij zich dat ik in de basis werk voor mijn opdrachtgever? Realiseert hij zich dat ik altijd moet schipperen tussen wettelijke regels (daar kan en wil ik niet van afwijken), de NVM erecode en de wensen van mijn opdrachtgever? Dat is iedere dag weer op een dunne staaldraad boven een ravijn balanceren. Mensen als meneer de Bruin gaan er bij voorbaat al van uit dat ik nooit veilig aan de overzijde kan komen!

Trots als een pauw
Ondanks wat meneer de Bruin vindt, ondanks alle negatieve artikelen, tv programma’s en wat nog meer aan ellende over makelaars wordt geroepen: ik blijf een super trotse en gepassioneerde makelaar! Ik ben zo trots als een pauw dat ik NVM makelaar ben en dat ik dagelijks mensen mag helpen bij het kopen of verkopen van een nieuw thuis, dat ik bij mag dragen aan hun geluk. Hier kan meneer de Bruin noch iemand anders mij vanaf brengen!

Vrijdag 11 februari was Ellen live bij NPO Radio 1 om een debat te voeren met hoogleraar ethiek Boudewijn de Bruin. Via de deze link kunt u de radio-uitzending terugzien.

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Reacties 1 reactie

  • Margriet Kooijman schreef:

    Hoi Ellen, Afgelopen donderdag heb ik les van jou gehad in Volendam. Veel inspiratie op gedaan en een hoop ideeën gekregen. Wat een goed artikel is dit zeg. Groet, Margriet Kooijman

Laat een reactie achter