De woonkamer lijkt al snel kleiner, oogt snel rommelig, noem maar op. Gelukkig bestaan er een aantal eenvoudige tips waarmee u optisch een grotere woonkamer kunt hebben. Zo kunt u zelfs de meest kleine woonkamer ontzettend mooi inrichten!

1. Licht kleurenpalet

Misschien wel de allerbelangrijkste tip voor een woonkamer, is dat je het beste zo veel mogelijk gebruik kunt maken van lichte kleuren. Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken, waar donkere kleuren juist op je af komen. Kijk eens naar een lichte muur en daarna naar een donkere muur: de lichte muur lijkt optisch gezien verder weg dan de donkere muur, ook al zou je op eenzelfde afstand ernaar kijken. Daardoor laat een lichte muur een kleine woonkamer dus groter lijken: hij lijkt ‘verder weg’.

2. Glas 

Glas is iets dat eigenlijk onmisbaar is. Doordat glas doorzichtig is, creëer je optisch meer ruimte. Je kunt door een glazen vaas heen kijken, waar (bijvoorbeeld) een porseleinen vaas de ruimte als het ware ‘afkapt’. Je hoeft niet per se voor een glazen salontafel of andere glazen meubels te kiezen. Glazen woonaccessoires helpen al een hele hoop.

3. Groepeer woonaccessoires 

En als we het dan toch over woonaccessoires hebben: kijk in een woonkamer uit dat je niet te veel woonaccessoires ‘laat rondslingeren’. Zet liever een heleboel woonaccessoires op een paar plekken in groepjes neer, dan dat je een paar woonaccessoires op een heleboel plekken neerzet. Hiermee creëer je rust. Maak het hoe dan ook niet te bont: hoe meer woonaccessoires, hoe sneller je last zult krijgen van rommelig ogende hoekjes.

4. (hoge) pootjes

Pas in de woonkamer op met grote, massieve meubels die dicht bij de grond staan. Gebruik liever een paar kleine bijzettafeltjes op hoge pootjes en kies ervoor om bijvoorbeeld je tv-meubel (en eventueel je bank) ook op pootjes te zetten. Doordat je op die manier onder de salontafel en eventuele andere meubels door kunt kijken, creëer je ook weer (optisch) grotere woonkamer.

5. Rustige raambekleding 

Naast dat je het geheel met woonaccessoires, meubels en kleuren rustig moet houden geldt dat ook voor de raambekleding. Kies het liefst voor gordijnen in een basiskleur als wit. Andere kleuren zullen het geheel al gauw onrustig maken en de kleine woonkamer nog kleiner doen lijken.

6. Spiegels 

Een spiegel zorgt voor diepte en dus lijkt het alsof er meer ruimte is dan er in werkelijkheid is: de ruimte stopt niet bij de muur, maar lijkt door te gaan. Wil je gebruikmaken van spiegels in je woonkamer, kies dan liever voor één grote spiegel dan voor meerdere kleine spiegels. Dit laatste zou juist averechts werken, doordat het geheel daarmee weer drukker oogt.

 

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter