Met andere woorden: ga je eerst kopen of toch eerst verkopen?
Als makelaar krijg ik meerdere keren per week de vraag: wat zal ik doen: eerst een nieuw huis kopen en dan mijn huidige huis verkopen of toch maar eerst starten met de verkoop?
De vraagsteller verwacht vervolgens van mij eigenlijk het verlossende antwoord te krijgen. Helaas pindakaas….het verlossende antwoord kan ik niet geven!
Waarom niet? Omdat iedere situatie anders is. Ieder huis is anders, maar vooral ook ieder mens is anders. En eerst een nieuw huis kopen en dan je huidige huis verkopen heeft voordelen en nadelen, maar eerst verkopen en dan pas kopen heeft ook voor- en nadelen. In dit blog een overzicht waar je aan moet denken en wat tips als je met dit dilemma zit.
EERST KOPEN:
- Voordeel: Je weet waar je straks gaat wonen en daardoor kunnen koop en verkoop ook redelijk naadloos op elkaar aansluiten. Geen “ik kan geen huis vinden” stress. Rust dus! En in deze tijd van een zeer beperkt aanbod zie ik dan ook heel veel mensen die kiezen om eerst te kopen en dan te verkopen.
- Nadeel: Je loopt wel een financieel risico. Na 9/11 vroegen wij ons af of de telefoons het nog wel deden en ook de val van Lehmann Brothers had direct invloed op de woningmarkt. Het aantal transacties daalden direct zeer sterk en wat er na 15 september 2008 met de huizenprijzen is gebeurd hoef ik verder niet uit te leggen. Dat dit stress kan geven lijkt me duidelijk.
Uit mijn eigen werkomgeving ken ik mensen die na de val van de Lehman Brothers en de daarop volgende ineenstorting van de woningmarkt financieel compleet het schip zijn ingegaan. Het meest indrukwekkende vond ik in die tijd dat ik klanten had die in een giga huis woonden maar gewoon niet eens geld hadden voor een kerstboom… de financiële last van 2 huizen was gigantisch. Ook ken ik mensen die vóór de crisis een huis hebben gekocht en 10 jaar (TIEN JAAR!!!!) met 2 huizen hebben gezeten. Het moge duidelijk zijn dat dat heel veel geld heeft gekost! Maar….in deze tijd gaat het meestal goed…alleen in 2008, voorafgaand aan de crisis ging het ook meestal goed….
Besluit je om eerst te kopen? Overweeg dan serieus om de verkoop van je huidige huis ook op te starten. Dat wil zeggen: zorg dat je huis spic en span is, alle kleine reparaties zijn gedaan en dat zelfs de foto’s, teksten en plattegronden zijn gemaakt. Alles staat dan klaar en aIs de deal met de verkopers van je nieuwe huis rond is is het letterlijk één druk op de knop en je huis staat op Funda. Zelf doen we dit regelmatig voor onze klanten. Eén verkoop is me wel heel erg bij gebleven: onze klanten waren rond met de verkopers van hun nieuwe huis en net nadat we op de startknop hadden gedrukt bleek dat de aankoop van het nieuwe huis van de verkopers toch niet doorging. Oeps!!!! Verkoop weer gestopt! Maar we hadden al wel een kandidaat-koper….Gelukkig waren we vanaf het begin heel transparant geweest en wist de kandidaat-koper dat de koop alleen maar gesloten kon worden als de aankoop van het nieuwe huis door zou gaan. Een klein jaar later hadden de verkopers wel een deal gesloten en…de koper van eerder wilde nog steeds kopen! (Wel tegen een wat aangepaste prijs…) Iedereen super blij!!!
EERST VERKOPEN
- Voordeel: Je weet precies hoeveel geld je kunt besteden aan een nieuw huis. Financieel totaal geen onzekerheid!
- Nadeel: je hebt nog geen nieuw huis en je weet op het moment van verkoop dus nog niet waar je straks gaat wonen! Geen nieuwe stek gevonden voordat je je huis uit moet betekent op zoek moet naar een tussen oplossing. Dit kan dus stress geven!
We zien in de praktijk dat klanten die niet houden van te veel en/of onbeheersbare financiële risico’s doorgaans eerst verkopen en dan gaan kopen. Of ik wel eens een situatie tegenkom waarbij het vinden van een nieuw huis uiteindelijk toch echt niet lukt? Nee, eigenlijk nog nooit meegemaakt! Wel meegemaakt dat de oplevering van het oude huis en het nieuwe huis niet naadloos op elkaar aansloten en er dus naar een tijdelijke tussenoplossing gezocht moest worden. De leukste tussenoplossing vond ik wel van het gezin dat van juni t/m september op een camping in de buurt ging wonen. De kinderen hadden de zomer van hun leven!!!! Maar eigenlijk heeft iedereen altijd wel tijdig genoeg een nieuw huis gevonden!
Dat het super belangrijk is dat je je heel goed oriënteert op wat je wil als je je huis hebt verkocht blijkt uit het volgende. Gelukkig niet meegemaakt met een eigen klant maar ken wel iemand die zijn eigen huis had verkocht, daarna op zoek ging naar een ander huis en tot de conclusie kwam dat datgene wat ze dachten te kunnen kopen helemaal niet in hun budget paste. Drama dus! Achteraf hadden ze hun huis dus helemaal niet willen verkopen. Uiteindelijk heeft dit zoveel stress gegeven dat de relatie dit niet overleefd heeft. Drama in het kwadraat dus!
En of jij nu eerst gaat kopen of eerst gaat verkopen; kies bewust en als het uiteindelijk toch anders loopt dan je had gepland…dat is echt super balen, maar je weet dat je weldoordacht een keuze hebt gemaakt. Succes met kiezen!
PS Wat ik zelf zou doen? Denk dat ik eerst zou verkopen en dan zou kopen. Waarom? Mijn eigen super Rijksmonument in Naarden Vesting is wat minder courant doordat je op de begane grond niet mag wonen. Daar zit nu de winkel van mijn man. En daarnaast heb ik te veel ellende gezien tijdens de crisis van mensen die met 2 huizen, of soms wel 3, zaten. Die stress is niets voor mij.
Hier een aantal tips die je helpen bij het maken van een keuze.
Dit is inderdaad een lastig dilemma. Je merkt de laatste steeds vaker en vaker dat mensen veel problemen hebben met kopen of verkopen van een huis. Ik vind het persoonlijk ook handiger om eerst het huis te verkopen!