Is in de lente alles beter? “Is de lente echt de beste tijd om mijn huis te verkopen? “ “ Als ik mijn huis wil verkopen dan moet ik dat toch in de lente doen?” Dit zijn vragen die mij deze tijd van het jaar regelmatig gesteld worden. Ik kan me voorstellen dat als je deze vraag stelt je ook direct van mij een “ja” of een “nee” wil horen. Maar zo makkelijk is het eerlijk gezegd niet…

Laat ik beginnen met zeggen dat de beste tijd om je huis te verkopen is het moment waarop je daar zelf aan toe bent! Duh? Ja! Ben jij niet klaar om te gaan verhuizen dan is het gewoon een slechte tijd om te verkopen. Met je huis verkopen neem je namelijk afscheid van je “thuis”.  En je thuis is gewoon zo ontzettend belangrijk voor je eigen welzijn. Dus de eerste vraag die je eigenlijk je zelf moet stellen, voordat ik een antwoord kan geven, is: ben ik er zelf aan toe om te gaan verhuizen? Want verkopen wil niet alleen zeggen je huis verkopen, maar betekent ook dat je gaat verhuizen.

Wist je trouwens dat verhuizen een van de grootste stress factoren is in het leven van mensen? Naast overlijden en echtscheiding is verhuizen ontzettend ingrijpend in je welzijn. Stel dus niet voor niets jezelf de vraag of aan verhuizen toe bent.

En natuurlijk kunnen er situaties zijn waarbij de vraag of je er aan toe bent om te gaan verhuizen er niet toe doet: soms moet je gewoon verkopen. Misschien is het financieel beter om te gaan verhuizen, heb je werk in een ander deel van het land of is je relatie beëindigd. In die situatie heb je waarschijnlijk geen keus en moet je gewoon. Of je wil of niet, of je er aan toe bent of niet. Gelukkig hebben de meeste mensen wel een keuze!

Goed jij bent er klaar voor. Dan is de volgende vraag: is je huis er klaar voor? Ga je starten met de verkoop, dan krijg je maar éénmaal de kans voor een eerste indruk. En die moet wel direct goed zijn! Iedereen is steeds visueler ingesteld en hoe mooier het plaatje, of te wel de foto, hoe meer mensen naar je huis komen kijken. Vergeet niet: Je wil immers een plaatje waarbij mensen achter de computer al direct verliefd worden op je huis. Om dit te kunnen bereiken moet je misschien eerst nog opruimen, wat schilderen, de tuin lekker strak maken of andere dingen doen die zorgen dat je huis er echt klaar voor is. Ga dat dan dus eerst doen voordat je je huis verdere stappen gaat zetten om je huis te koop te gaan zetten. En de lente is een fantastisch moment om dat te gaan doen.

Okay: jij bent er klaar voor en je huis is er klaar voor! Is de lente, het voorjaar, dan de beste tijd om je huis te verkopen? Nog steeds krijg je van mij geen volmondig “ja” of “nee” Laten we in ieder geval zeggen dat ik als makelaar hier in Naarden en Bussum niet merk dat huizen in de lente sneller worden verkocht of voor hogere prijzen dan in de winter. Natuurlijk ziet alles er gezelliger uit als de blaadjes aan de bomen zitten, maar mensen laten zich hier niet door leiden of ze wel of niet het huis gaan kopen. En het is ook niet zo dat ze voor een huis in de winter minder betalen dan in het voorjaar.

Wel is het zo dat een tuin in het voorjaar er natuurlijk vaak wel vriendelijker en verzorgder  uitziet dan in de winter. En omdat het oog ook wat wil is het natuurlijk wel heel mooi om lente foto’s te maken. En wie wil er nu geen mooie foto’s van zijn huis en zijn tuin? Iedereen toch!

Terug naar de vraag: is de lente de beste tijd om mijn huis te verkopen? Hierop kan ik zeggen: in principe niet. In principe maakt het niets tot zeer weinig uit in welk seizoen je je huis verkoopt. Maar het hangt ook af van je huis! Een huis met allemaal grote bomen in de tuin is in de winter zonniger dan in de zomer. Wetende dat heel veel mensen van licht in hun huis houden zou je dat huis dus wellicht beter in de winter kunnen verkopen. Maar verkoop je een huis in bijvoorbeeld Muiderberg dan wil je eigenlijk dat iedereen direct ziet hoe fantastisch het is als de zon schijnt en er leven is in de haven en op het strand. De lente en de zomer zijn dan weer fantastisch! Maar woon je in Muiderberg en wil je je huis in de winter verkopen? Ook dan zijn er genoeg kopers!

Waar is de lente wel een goede tijd voor? Om gewoon lekker je huis op te frissen en eens kritisch te kijken naar je tuin. Want ben je later in het jaar zo ver dat je wil verkopen, dan is dat vast gedaan. Een goed begin is het halve werk!

Ga vooral genieten van de zon, de langere dagen, het ontluikende groen en alle kleuren in de natuur; De lente is een fantastisch seizoen!

 

P.S: Hier vindt je onze 10 tips voor het verkoopklaar maken van je huis!

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter