Koop je een huis of ga je een huis verbouwen, dan kloppen de meeste mensen bij een bank aan voor een hypotheek. Koop of restaureer je een monument dan is er nog een alternatief: je kunt ook geld lenen bij het Restauratiefonds. En dit kan ook nog wel eens heel interessant zijn!

Wat is het Restauratiefonds?
Het Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. De stichting is in 1985 opgericht door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met als doel om de Nederlandse monumenten in stand te houden. Momenteel doen ze dat o.a. door het verstrekken van financiering voor de restauratie, verduurzaming, verbouwing of aankoop van monumenten.

Welke soorten financieringen biedt het Restauratiefonds aan?
Momenteel biedt het Restauratiefonds de volgende financieringen aan voor monumenten met een woonbestemming:

  • Restauratiefonds-hypotheek
  • Monumenten-hypotheek
  • Cultuurfonds-hypotheek
  • Duurzame Monumenten-lening

Restauratiefonds-hypotheek
Een Restauratiefonds-hypotheek is een lening met een lage rente die op annuïtaire wijze wordt afgelost en die je kan gebruiken voor het restaureren of onderhouden van een rijksmonument. De hoogte van de lening is afhankelijk van de instandhoudingskosten die u maakt (voor restauratie en/of onderhoud). U vraagt de hypotheek aan nadat de instandhoudingskosten zijn bepaald door een bouwkundig bureau, geselecteerd door het Restauratiefonds. De rente van een Restauratiefonds-hypotheek ligt voor eigenaar-bewoners 3% onder de marktwaarde, met een minimum van 1%

Monumenten-hypotheek
Een Monumenten-hypotheek is een annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije lening met een marktconforme rente die je kan gebruiken om elk soort monument te restaureren, aankopen, verbouwen, onderhouden, verduurzamen of een andere bestemming te geven. Dus ook een gemeentelijk monument. Goed om te weten: je kan een Monumenten-hypotheek ook gebruiken om de restauratie en onderhoud aan uw monument te voorfinancieren en achteraf woonhuissubsidie aan te vragen voor 38% van de gemaakte kosten.

Cultuurfonds-hypotheek
Een Cultuurfonds-hypotheek is een lening met lage rente voor de restauratie van provinciale en gemeentelijke monumenten, en andere door de overheid beschermde panden. De rente ligt 4,5% onder de marktwaarde met een minimum van 1,5%. Het budget en de specifieke regels voor een Cultuurfonds-hypotheek verschillen per provincie.

Duurzame Monumenten-lening
Een Duurzame Monumenten-lening is een annuïteitenlening met lage rente voor de verduurzaming van je rijksmonument. De rente ligt voor eigenaar-bewoners 3% onder de marktwaarde met een minimum van 1%

Tip: Noord-Hollandse Monumenten-hypotheek
Een Noord-Hollandse Monumenten-hypotheek is een annuïteitenlening met een lage rente die verstrekt wordt door de provincie Noord-Holland. De lening kan gebruikt worden voor het restaureren van provinciale monumenten met woonbestemming in Noord-Holland.

Verder nog vragen over het financieren van de aankoop of restauratie van een monument? Neem dan contact op met het Restauratiefonds. De regels en richtlijnen kunnen na het moment van schrijven van dit blog gewijzigd zijn en je kunt dan ook helaas geen rechten ontlenen aan dit artikel.
www.restauratiefonds.nl

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Reacties 1 reactie

  • Marie schreef:

    Bedankt voor het delen van deze informatie over het restauratiefonds. Ik ga het stuk doorsturen naar een vriend van mij die van plan is om een monumentaal pand te kopen. Wellicht heeft er wat aan!

Laat een reactie achter