Mijn vorige blog De makelaar en de hoge lat ging over de eerste selectie van makelaars die het huis van mijn ouders eventueel zouden mogen verkopen. Hier het vervolg!

Nadat twee makelaars door de eerste selectie ronde waren moest er nog een keuze gemaakt worden tussen deze twee. Eerst ben ik deze twee makelaars gaan bellen. Realiserend dat telefonisch contact vaak het eerste contact is dat de uiteindelijke koper van het huis van mijn ouders zou hebben was ik erg gespitst op hoe dat contact zou verlopen. Word ik netjes te woord gestaan? Is men duidelijk? Is er aandacht voor mij als potentiële klant? Beide makelaars kregen een voldoende. Niet een goed….

Huis verkoop klaar maken 

Voordat ik de makelaars uitnodigde hadden we het huis al grotendeels verkoop gereed gemaakt – opgeruimd, wanden geschilderd, vloer opgeknapt, kartonnen meubels in combinatie met paar rest meubels. Tuin opgestrakt. Weer een beetje sfeer in het huis gebracht. Het zag er dus gewoon netjes uit maar wel met een gedateerde badkamer en keuken.

Een goed gevoel is belangrijk 

Op een zaterdagochtend kwam de eerste makelaar: praatte meer over zichzelf dan dat ze luisterde, had mening over andere makelaars. Op papier had ik hier het beste gevoel over, maar ze viel gewoon tegen. Vond haar ook niet oprecht over het huis – niet eerlijk. Probeerde mij te paaien. Ja…als ze zo ook met haar kijkers omgaat… dat voelt niet goed. Ze stond binnen een half uur al buiten.

De tweede makelaar kwam al direct anders binnen. Geïnteresseerd in mij en ook oprecht geïnteresseerd in het huis. Ja als ik nu koper zou zijn, dan voelt dat direct veel beter… want ik moest een goed gevoel hebben met de makelaar maar realiseerde me ook dat het belangrijk is dat een kijker ook een goed gevoel heeft met de makelaar.Deze makelaar was oprecht, eerlijk over het huis en probeerde het niet mooier te maken dan het was.

Hoe nu verder?

Beide makelaars heb ik gevraagd naar een onderbouwing van de waarde en een plan wat ze precies gaan doen.
Zelf spreken we dat altijd samen met de klant door. Beide makelaars deden dat niet maar stuurden een plan naar mij per e-mail.

Op basis van mijn eerste kennismaking had ik eigenlijk al een beter gevoel bij de tweede makelaar, maar natuurlijk erg benieuwd waar de makelaars mee zouden komen. Er was nog niets besloten en ik was niet de enige die hierover zou gaan beslissen!

De eerste kwam met een kort en bondig verhaal op 1,5 A4 tje, wat onpersoonlijk, beperkte omschrijving wat ze zou gaan doen. Opbrengst zat op niveau dat zeer positief was. Hoger dan ik had verwacht. De courtage was laag.
De 2e makelaar kwam met een lagere opbrengst maar wel met een goed onderbouwd verhaal, stond goed op papier wat ze precies gingen doen. En deden echt meer dan alleen het huis op Funda zetten en een bord in de tuin. De courtage was wel een heel stuk hoger!

Het was nu aan mij 

Tja en dan gaan overleggen met de familie. Ik had duidelijk een voorkeur voor de 2e makelaar. Moest dat nu wel onderbouwen: de eerste was èn goedkoper èn had een hogere opbrengst. En mijn broers en zus hadden de makelaars niet gezien. Het ging er dus over wat er op papier stond en wat ik ging vertellen.

Uiteindelijk natuurlijk voor de 2e makelaar gekozen. Beter gevoel en betere communicatie en gevoel dat hij wellicht toch meer kan realiseren voor het
huis dan de eerste door een betere aanpak en dat het ook voor een koper fijn is als je “gehoord” wordt! Dat levert ook weer veel op! Ook zorgvuldig en dat voorkomt ook weer fouten en gedoe achteraf.

En zo is het ook gegaan…
In no time verkocht makelaar 2, zijn naam is Frans, het huis voor een goede prijs!
Tijdens de verkoop een goed en prettig contact, hij deed wat hij had beloofd, iedereen tevreden! En natuurlijk een goede review gegeven op Funda

Al met al goed om ook zelf eens verkoper te zijn en op zoek te gaan naar een makelaar. Aan de andere kant van de tafel zitten: het heeft mij ook weer wat gebracht…

 

 

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter