Het kopen van een eerste huis is al spannend genoeg. Waar moet je op letten, wat moet je niet vergeten en wie kun je waarvoor inzetten? We zetten de zeven belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kopen van je eerste huis. 

1. Blijf je hier vijf jaar wonen?                                                                                           

Voordat je überhaupt je eerst overgaat tot het kopen van je eerste huis, is het handig te bedenken hoe lang je van plan bent om in het huis te blijven wonen. Is dit korter dan vijf jaar? Dan is het misschien beter om het koopidee nog eens te heroverwegen. Bij het kopen van een huis komen namelijk een aantal vaste kosten kijken, die pas lonen wanneer u langer dan vijf jaar blijft wonen.

2. Praat met een erkend hypotheekadviseur 

Goede voorlichting is goud waard. Bespreek je wensen daarom met een erkend hypotheek adviseur, voordat je huizen gaat bekijken. Wat zijn je wensen, wat is een harde eis en welke wensen zijn flexibel in te delen? Een hypotheek adviseur helpt je bij het selecteren van de juiste hypotheek, rekeninghoudend met uw levensfase.

3. Kijk goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden 

De goedkoopste hypotheek lijkt in eerste instantie altijd de beste. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Bekijk ook altijd de voorwaarden waartegen je de hypotheek afsluit. Deze voorwaarden hoeven niet altijd de meest gunstige voorwaarden te zijn. De hierboven genoemde hypotheek adviseur weet de weg in dit doolhof.

4. Schakel een aankoopmakelaar in 

Voor iedere fase in het koopproces zijn verschillende experts in te schakelen. Zo ook voor het kopen van je eerste huis. Een aankoopmakelaar begeleidt het hele kooptraject van begin tot eind. De aankoopmakelaar kent de markt en zal misschien huizen aandragen waar u zelf niet aan gedacht hebt. Wilt u de aankoopmakelaar slechts inschakelen voor bepaalde onderdelen van het traject, bijvoorbeeld de onderhandeling, dan is dit ook altijd bespreekbaar.

5. Neem ontbindende voorwaarden op 

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar er kan een situatie ontstaan waardoor je van de koop van je eerste huis af moet zien. Vervelend natuurlijk, maar door het opstellen van ontbindende voorwaarden, kun je – als je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt – toch van de koop afzien.

6. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren 

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring voorkomt dat je met je eerste huis een kat in de zak koopt. Met deze keuring worden gebreken aan het licht gebracht en kan een reële inschatting gemaakt worden van de verbouwingskosten.

7. Houd rekening met de toekomst 

Op het moment dat je je huis koopt, heb je voldoende inkomsten voor het afsluiten van een hypotheek. Houd echter rekening met eventuele (on)voorziene inkomstenderving. Zorg altijd dat je voldoende buffer kunt opbouwen om ook in de toekomst de hypotheeklasten te kunnen voldoen.

Kun je wel hulp gebruiken bij het kopen van je eerste huis? Neem contact op met één van onze makelaars voor een gratis adviesgesprek.

 

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter