Hoe koop je op deze hectische woningmarkt zelf een nieuw huis? 15 tips om te zorgen dat ook jij straks kunt verhuizen naar je droomhuis!

Op zoek naar een huis? Het valt niet mee om te slagen in deze markt. Want hoe zorg je nu dat het huis dat je hebt gevonden ook jouw droomhuis wordt. Grijp je constant mis? Baal je als een stekker omdat je droomhuis al weer verkocht is? Hier tips om goed beslagen ten ijs te komen!

  1. Financieel: Begin bij het begin: maak een afspraak bij een financieel adviseur en onderzoek wat je mag lenen. En niet onbelangrijk: bepaal zelf wat jij zou willen lenen. Je mag misschien meer lenen dan dat je zelf zou willen. Als een verkoper kan kiezen dan kiest hij voor een koper met het laagste voorbehoud financiering en de kortste termijn. Niet alleen het hoogste bod telt in de onderhandelingsstrijd maar ook de voorwaarden! Goede voorbereiding is eerste stap!
  2. Woonomgeving: Waar wil je wonen? Wat is belangrijk bij een nieuwe plek! Wist je dat er meer mensen hun huis weer gaan verkopen vanwege het feit dat de buurt tegenvalt dan dat mensen weer gaan verkopen omdat het huis een miskoop was?
  3. Oriëntatie buurt: Ga rondrijden en vooral ook lopen in de buurten waar jij wel zou willen wonen. Kijk of je mensen kent die je wat meer kunnen vertellen over de mensen die hier wonen. Wat kunnen zij je vertellen over deze buurt. Uiteindelijk wil jij je happy voelen in je nieuwe buurt! Als je een huis hebt gevonden heb je doorgaans geen tijd meer om je hier in te gaan verdiepen. Snelheid is immers geboden!
  4. Huis: Wat vind je belangrijk aan een nieuw huis? Maak een lijstje met o.a. voorkeursstijl, staat van onderhoud, grootte, zonligging van de tuin, isolatie voorzieningen, aantal kamers, uitbouw mogelijkheden etc etc. (Tip: wist je dat een tuin op het noorden ook heel zonnig kan zijn?) Als je je droomhuis hebt gevonden ben je vaak verliefd en de kans dat je je uitgangspunten vergeet is heel groot.
  5. Het zoeken kan beginnen: maak een profiel aan op Funda en wacht iedere dag op het nieuwe aanbod!
  6. Marktkennis: Je ziet iedere dag wat er nieuw op de markt komt. Wist je dat je op Funda ook kunt zien welke woningen er verkocht zijn?. Bij de verkochte huizen op Funda kun je zien hoe lang de huizen te koop hebben gestaan. Je kunt alleen niet zien of een huis ver onder de vraagprijs, ver boven de vraagprijs is verkocht of dat de koopsom dicht bij de vraagprijs lag. Bij het kadaster kun je, nadat de koper eigenaar is geworden, de prijzen opvragen van de verkochte huizen. Als je dit goed bijhoudt krijg je een fantastisch beeld van de markt en ben je goed voorbereid om je droomhuis te kopen! Je hebt nu marktkennis en je kunt je slag slaan!
  7. Bezichtigingen: Ga zoveel mogelijk huizen bekijken hierdoor krijg je een heel goed beeld van wat je kunt kopen voor je geld. Je kunt je geld immers maar 1 keer uitgeven. En een miskoop is zo gedaan!
  8. Belangrijk: Besteed bij iedere bezichtiging aandacht aan:
    1. Locatie – waar ligt het huis
    2. Staat van onderhoud – is het bouwkundig goed of moet je nog al wat gaan doen en wat gaat dat ongeveer kosten
    3. Courantheid – als je het huis weer wil verkopen, ook in een andere markt, vind je dan snel een andere koper
    4. Bestemmingsplan – zijn er plannen in de directe omgeving die van invloed zijn op je woongenot?
  9. Ga onderzoek doen. De verkoper heeft meldingsplicht maar jij als koper hebt onderzoeksplicht. Ga er niet van uit dat de verkoper alles vertelt; hij behoeft niet alles te vertellen. Is alles juridisch goed vastgelegd? Hoe is het met de bodemvervuiling, zijn er andere hinderlijke zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn. Etc etc Neem hier de tijd voor!
  10. Goed gevoel bij een huis? Leg je lijstje met wensen en eisen er nog even naast. Nog steeds blij? Doordat je goed bijgehouden hebt wat er verkocht is in deze buurt kun je nu een inschatting maken van de waarde en kun je ook snel handelen. Want dat is wat in deze markt vaak noodzakelijk is om van een huis jouw droomhuis te maken; snel kunnen beslissen! Is de vraagprijs reeel, veel te hoog of is de vraagprijs eigenlijk best laag. Ook goed om in te schatten of het een populair huis is. Dat bepaalt namelijk ook of je snel moet handelen of wellicht een paar dagen kunt nadenken. Op basis van dit alles ga je je onderhandelingsstrategie bepalen en uiteindelijk een bod doen. Tip: Vergeet niet te kijken naar de lijst met zaken en denk aan de ontbindende voorwaarden!
  11. Heb je overeenstemming over de prijs en de voorwaarden? Dan moeten de afspraken vastgelegd worden in de koopakte. De verkopende makelaar maakt deze koopakte. Controleer deze akte goed! En vergeet niet: je hebt pas een huis gekocht als de koopakte door de verkoper en door jou als koper is getekend.
  12. Ga aan de slag met de aanvraag van je hypotheek en houd de data voor de ontbindende voorwaarden goed in de gaten!
  13. Op de datum dat je eigenaar wordt ga je eerst naar het huis. Is het huis nog zoals je het hebt afgesproken? Er kunnen gekke dingen gebeuren! Zo nee dan moet je dat gaan regelen met de verkoper c.q. zijn makelaar. Ga vervolgens naar de notaris, teken de leveringsakte, krijg de sleutel en…ga heel erg blij zijn!
  14. Zijn er achteraf toch nog onverwachte problemen? Neem dan contact op met de verkoper c.q. zijn makelaar en ga samen kijken of je de problemen kunt oplossen!
  15. En…blijf vooral heeeel lang genieten van je nieuwe huis!

En om zeker niet te vergeten: de verkopende makelaar behartigt de belangen van de verkoper en niet van de koper! Wil jij een eigen makelaar die jou helpt bij het zoeken en kopen van je droomhuis? Een aankoopmakelaar heeft een juridische en bouwkundige opleiding, is de hele dag met de woningmarkt bezig, weet wat er speelt en kan je helpen om te zorgen dat ook jij snel kunt verhuizen naar je droomhuis!

Kijk op: www.ontmoetjemakelaar.nl voor een aankoopmakelaar bij jou in de buurt. Zoek je in ’t Gooi of omgeving? Wij helpen je graag.

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Join the discussion One Comment

Leave a Reply