Iedereen, zelfs ík als makelaar, is ergens altijd wel nieuwsgierig naar de waarde van zijn eigen huis. “Wat kan ik krijgen als ik vandaag mijn huis zou verkopen?” Ook ik denk daar wel eens over na. Niet dat ik verhuisplannen heb, maar gewoon omdat het leuk is om te weten, “voor de fun”. Zou ik wel verhuisplannen hebben, dan wordt het een ander verhaal. Nu is het voor mij als makelaar redelijk eenvoudig om de waarde te berekenen van mijn huis. Kost me wel wat tijd, maar ik weet hoe ik het moet aanpakken. Het is immers mijn vak.

Voor de fun
Als je geen makelaar of taxateur bent is dat inschatten van de waarde van je huis natuurlijk wat ingewikkelder. Hoe kun je nu een indicatie krijgen als je “voor de fun” wil weten wat je huis ongeveer waard is. Daar is wat op gevonden: een software programma dat je een grove indicatie van de waarde van je huis geeft. Houd er wel rekening mee dat computers niet alles snappen van waardes en het helaas ook niet altijd klopt. Klik hier als je wil weten hoe het werkt.

Verkoopopbrengst
Heb je verhuisplannen of misschien al zelfs concrete verkoopplannen, dan heb je behoefte aan een goede en secure inschatting van de verwachte opbrengst van je huis. Het inschatten van de verkoopopbrengst van je huis is iets dat een RM (register)makelaar of KRMT (kandidaat) makelaar moet doen. De makelaar komt dan bij je thuis om kennis te maken met jou en je huis, gaat terug naar kantoor en maakt vervolgens een inschatting van de opbrengst en maakt een advies verkoopplan. Deze inschatting en het plan spreekt de makelaar vervolgens weer met je door. Zo ben je goed voorbereid en kun je een goed onderbouwde beslissing nemen om wel of niet te gaan verhuizen. Meer weten? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak als je huis in Naarden, Bussum of ergens anders in het Gooi of directe omgeving staat.

Wijziging hypotheek
Wil je weten wat je huis waard is in verband met je hypotheek, dan heb je een officieel NWWI taxatierapport nodig. Een taxatierapport wordt altijd opgemaakt door een taxateur en het is belangrijk om te weten dat niet iedere makelaar ook taxateur is. Bij ons op kantoor zijn zowel Eduard als Ellen RM (register makelaar) en RT (register taxateur). Zij kunnen dus allebei helpen bij het inschatten van de waarde voor eventuele verhuisplannen of een verkoop, maar ook een officieel taxatierapport maken voor de bank. Door de eisen die de banken en de overheid stellen aan deze taxatierapporten zijn dit tegenwoordig hele boekwerken geworden. Dat betekent ook dat het maken van een taxatierapport heel wat uren kost. Voordeel is wel dat de kosten van een taxatierapport, als deze noodzakelijk is voor een financiering, deze doorgaans aftrekbaar zijn voor de belasting. Dat scheelt in ieder geval! Meer weten? Neem contact met ons op als je huis binnen 20 kilometer van Naarden-Vesting ligt.

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter