Het is wie dan leeft, wie dan zorgt óf zo snel mogelijk aflossen. Het zijn twee uitersten en de twee meest voorkomende opmerkingen op de vraag of u als hypotheekbezitter wilt aflossen of niet. Wat is nu eigenlijk verstandig?

Voordelen van aflossen

Aflossen op uw hypotheek kent voor- en nadelen. Wanneer u gaat aflossen daalt uw totale hypotheekschuld. Uw aflossing heeft direct gevolg voor uw maandelijkse hypotheeklast. Deze zal aanzienlijk lager worden. Bijkomend voordeel van de verlaging van uw hypotheekschuld; de renteopslag kan naar beneden worden bijgesteld of de rentekorting omhoog, de bank loopt immers minder risico op uw hypotheek. Op de lange termijn kan aflossen dus financieel behoorlijk aantrekkelijk zijn.

Nadelen van aflossen

Tegenover de voordelen staan uiteraard ook nadelen. Wanneer u besluit een groot bedrag in een keer af te lossen, dan verkleint u daarmee uw financiële buffer. Een buffer die u wellicht had bewaard voor de onverwachte momenten. Een kapotte wasmachine, een auto die u total-loss rijdt of misschien zelfs wel het verlies van uw baan. Door af te lossen op uw hypotheek, betaalt u automatisch ook minder rente. Dat houdt in dat uw belastbaar inkomen hoger wordt en u mogelijk meer belasting moet betalen. Als laatste kunnen bepaalde toeslagen verlaagd worden of zelfs komen te vervallen op het moment dat uw maandlasten omlaag gaan (en uw belastbaar inkomen dus stijgt). Denk hierbij aan zorg- en kinderopvangtoeslag.

Emotionele overwegingen

Naast de rationele voor- en nadelen die aflossen op de hypotheek met zich meebrengt, gelden ook diverse emotionele afwegingen. Of aflossen verstandig is kan voor iedereen persoonlijk verschillen. Er zijn mensen die kiezen om het geld, dat ze via de renteaftrek krijgen, op te sparen en pas te gebruiken om af te lossen op het moment dat ze de rente niet meer mogen aftrekken. Er zijn echter ook mensen die sparen moeilijk vinden en direct beginnen met aflossen. Dan is het maar weg en gaat het niet naar een dure hobby of andere uitgaven.

Toekomstbeeld

Of u moet aflossen of niet, hangt heel erg af van uw toekomstbeeld. Op het moment dat u al vroeg weet dat u niet tot uw 68e wilt doorwerken, maar al op tijd met pensioen wilt, dan kunt u het spaargeld beter gebruiken voor dat doel dan voor aflossen. Of uw huis gebruiken voor de verhuur op het moment dat u, bijvoorbeeld, een lange reis gaat maken. Dan wordt uw huis ineens een inkomstenbron in plaats van een kostenpost, terwijl u geniet van uw lange reis. Ook dat kan een betere investering zijn dan aflossen.

Of aflossen op uw hypotheek wel of niet de juiste keuze is voor u, is een persoonlijke kwestie. Laat u – bij twijfel – altijd goed voorlichten.

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter