Dit jaar woon ik al weer 25 jaar in Naarden-Vesting. Wat vliegt de tijd!
Maar hoe is het nu om in de Vesting te wonen? Wat maakt het wonen in de Vesting nu zo bijzonder? Waarom zou je eigenlijk in de Vesting willen wonen?

Zoals ook nu veel jonge mensen Amsterdam verlaten om buiten stad te gaan wonen, zo was het ook begin jaren 90. Veel van onze vrienden verlieten Amsterdam en trokken naar ‘t Gooi. Ook wij, mijn man en ik, hebben bewust gekozen voor de Vesting. We woonden in Amsterdam, midden in het centrum op de Herengracht en hielden van het stadse-leven, maar we misten wel groen om ons heen. De Vesting had alles wat we zochten: een klein stadje met groene Vestingwallen waar je direct het gevoel hebt dat je “buiten” bent. Wist je bv dat we ijsvogels hebben aan de waterrand? Best of both worlds!

Ons huis, ons plekje

Nadat we een paar huizen hadden bekeken kochten we in 1991 een groot Rijksmonument met leuke Vestingtuin, midden in de Vesting, aan de Marktstraat. Het gehele huis moest van dak tot fundering gerestaureerd worden. Veel werkzaamheden hebben we zelf gedaan. En we waren niet enige die zelf klusten; er waren een aantal stellen die ongeveer tegelijkertijd met hun huis bezig waren. We hielpen elkaar! En dat is nog steeds kenmerkend voor de Vesting: je helpt elkaar! Er is sprake van een grote saamhorigheid. Dat was toen en ook nu nog steeds het geval. Die saamhorigheid is een van die dingen die het wonen in de Vesting zo prettig maakt. Je woont hier bewust en wil de Vesting ook bewaren voor volgende generaties.

Het leeft in de Vesting

Naast saamhorigheid vind ik het dus heerlijk om je deur uit te kunnen lopen en te weten dat je eigenlijk nooit om een praatje verlegen zit. Je komt altijd wel iemand tegen op straat die je kent! Het is levendig! Maar ook een hele sociale gemeenschap met heel veel verschillende mensen. Kijk maar naar de huizen in de Vesting: zo’n grote verscheidenheid aan type huizen, van 2 ton tot meer dan 2 miljoen en dat allemaal op een relatief klein oppervlak met zo’n 860 huizen. Hoe bijzonder!

De Vesting heeft het allemaal

Groen, saamhorig, levendig, sociaal. Dan heb je al heel veel gezegd over de sfeer in de Vesting. Geen Goois kak dorp maar een stadje waar rijk en arm, van allerlei gezindten prettig naast en met elkaar woont. Daarnaast is de ligging t.o.v Amsterdam natuurlijk top! Er gaat een snelbus vanaf het Naarderbos, op een paar minuten fietsen, naar Amsterdam. Ong 10 minuten fietsen en je staat op het NS Station Naarden-Bussum, vanwaar je na ong 30 minuten op het Centraal station kunt staan.

Dat de A1 vernieuwd is is natuurlijk helemaal fantastisch! Dat maakt dat je nog sneller na je werk thuis bent! De eerste jaren werkte ik op een Amsterdams makelaarskantoor, ik weet dus hoe belangrijk goede verbindingen zijn.

Ook heerlijk met kinderen

Thuis komen bij de kinderen: ja met kinderen kun je fantastisch wonen in de Vesting. Mijn beide dochters zaten hier op de Rehoboth school en daar liepen ze naar toe. Hoe heerlijk is dat!

Spelen? In de Vesting is het super om op straat te spelen en als je kunt zwemmen zijn de wallen helemaal fantastisch. En voetballen bij de Grote Kerk. Wat leuk is dat! Of als ouders lekker een terrasje pakken achter de Grote Kerk terwijl je kids in de speeltuin aan de voet van de Toren, heerlijk aan het ravotten zijn.

Mijn beide dochters zijn in Bussum naar de middelbare school gegaan: binnen 15 minuten zaten ze in de schoolbanken. Dan moest je wel hard fietsen en duimen dat de spoorweg gewoon open is.

De verscheidenheid is het leukste

Ook dat is mooi van wonen in de Vesting. Tot ongeveer 10 jaar geleden kwamen er vooral jonge stellen met kinderen dan wel met een kinderwens in de Vesting wonen. De school barstte uit zijn voegen!

De laatste jaren zie je dat een oudere groep mensen zich heel bewust is van de sterke kanten van de Vesting en zich hier dan ook graag Vestigen. Leuk! Maar de Vesting is het leukste als hij gemêleerd is en blijft. Wonen in de Vesting is ook nooit saai: er is veel te doen: van theatervoorstellingen in De Mess tot een grote verscheidenheid aan restaurants. Keus te over!

Maar ook een bijzonder event zoals Vesting aan tafel, waar mensen een avond bij elkaar gaan eten. Al met al: de Vesting is een heerlijke plek! Mij kom je de komende jaren in ieder geval hier nog tegen! Kijk ook eens naar het filmpje dat wij gemaakt hebben over de Vesting.

En wil je meer weten over de Vesting? Als bewoner met liefde voor de Vesting vertel ik je met heel veel plezier meer en beantwoord ik ook graag je vragen over het wonen in de Vesting.

Tot ziens in

De Vesting, parel van ‘t Gooi

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Reacties 1 reactie

  • EvelineLedder -Karels schreef:

    Hallo Ellen , in 1980 ben ik met mijn {toennog maar net } vriend komen wonen , ook in de Markstraat ! Wij huurden een kamer en slaapkamer bij de slagerij Henk Mei !
    Wij hebben daar 2 jaar gewoond en vonden het heerlijk ,maar kregen toen een huis aangewezen in Huizen ! Hebben onze trouwfotos en receptie nog wel in Naarden gevierd !!

Laat een reactie achter