Het Componistenkwartier is een groene, ruim opgezette en waterrijke buurt aan de rand van Naarden. De buurt heeft brede lanen, rustige woonstraten en is kindvriendelijk opgezet. De meeste huizen liggen een beetje verstopt achter de Amersfoortsestraatweg en hier vind je geen enkele echt doorgaande route. Als je er niet behoeft te zijn, kom je er ook niet! Het is dus ook niet vreemd dat veel mensen het Componistenkwartier niet of niet zo goed kennen.

De locatie van het Componistenkwartier

Het Componistenkwartier ligt aan de noordoostelijke buitenzijde van Naarden. De wijk ligt iets ten zuidwesten van het historische Naarden-Vesting, met haar leuke restaurants en winkels, en ten oosten van een andere mooie wijk: het Rembrandtkwartier. Aan de oostzijde van de wijk bevinden zich de zogenaamde Bor-gronden met daarachter de A1.

wonen in naarden in het componistenkwartier

De bereikbaarheid van het Componistenkwartier
Het Componistenkwartier is zeer goed te bereiken. Aan de rand van de wijk bevindt zich een oprit naar de A1 die je in minder dan 20 minuten rijden naar hartje Amsterdam brengt. Snel op je werk en ook snel weer thuis dus. Ook is het mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Aan de rand van de wijk liggen twee bushaltes en het NS treinstation Naarden-Bussum is te bereiken in minder dan 10 minuten fietsen. Vandaar vertrekken elk kwartier Sprinters in de richtingen Amsterdam, Amersfoort, Almere en Utrecht.

Algemene informatie over het Componistenkwartier

Tot in de jaren 30 stonden in het huidige Componistenkwartier slechts een handjevol statige huizen langs de Oud Blaricummerweg. Het overige gebied werd gebruikt door kwekerijen en als landbouwgrond. Vanaf de dertiger jaren werd de bebouwing in dit gebied uitgebreid. Dat het Componistenkwartier vroeger dienst deed als kweek- of landbouwgrond is vandaag de dag nog steeds te zien aan de Bor-gronden tussen de A1 en de Schubert- en Dr. A. van der Horstlaan. Ook zijn er vlak buiten het Componistenkwartier, aan de Huizerstraatweg, nog steeds vele kwekerijen en landbouwgronden te vinden.

Wat voor huizen staan er in het Componistenkwartier?
Het Componistenkwartier wordt gekenmerkt door de zeer gevarieerde bebouwing. Er staan veel ruime karakteristieke jaren 30 twee-onder-een kappers met een garage en verschillende type villa’s uit de jaren 20 en 50. Ook vind je in het Componistenkwartier veel woningen gebouwd in de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren. De enige patiobungalows van Naarden zijn ook te vinden in deze buurt. Naast woonhuizen staan er in het Componistenkwartier ook een vijftal appartementencomplexen, waarvan één complex met service appartementen en één onlangs gerealiseerd statig klein appartementencomplex aan de Oud Blaricummerweg. Ook het zorgcomplex aan de Amersfoortsestraatweg maakt deel uit van het Componistenkwartier. Het straatbeeld in het Componistenkwartier is dus zeer afwisselend. Er is eigenlijk geen enkele andere wijk in Naarden met zo een gemêleerde bebouwing.

wonen in naarden in het componistenkwartier   wonen in naarden in het componistenkwartier
componistenkwartier naarden   wonen in naarden in het componistenkwartier

Wie wonen er in het Componistenkwartier?
De grote gevarieerdheid in huizen brengt ook met zich mee dat er een grote gevarieerdheid is in de mensen die wonen in het Componistenkwartier! Zo wonen er in het appartementencomplex aan de Chopinlaan veel jongeren en alleenstaanden en in het service appartementencomplex Zandbergen aan de Amersfoortsestraatweg vrijwel alleen ouderen. Bij de overige bebouwing zie je een mooie mengeling tussen jong en oud. Veel mensen blijven hier lang wonen en als men dan toch vertrekt zien we veelal jonge gezinnen terugkomen. Veel van deze nieuwe bewoners komen uit Amsterdam of verhuizen binnen de gemeente Gooise Meren naar het Componistenkwartier.

De voorzieningen van het Componistenkwartier

Het Componistenkwartier is een echte woonwijk met langs de rand vele voorzieningen, zoals natuurgebieden, sportcomplexen, restaurantjes, theaters en een filmhuis. Ook ligt het winkelcentrum Koningshoek direct naast het Componistenkwartier aan de Amersfoortsestraatweg. Hier bevinden zich een Albert Heijn, een bakker, een slijterij, een drogisterij en een sportzaak. Alle dagelijkse boodschappen kun je dus dicht bij huis doen. Het fijne van het Componistenkwartier is dat al deze voorzieningen echt heel dichtbij zijn, zonder dat dat te merken is aan het verkeer in de woonstraten.

Natuur rondom het Componistenkwartier
Het Componistenkwartier is al een erg groene wijk, maar als je op zoek bent naar nog meer natuur, hoef je nooit ver te zoeken. Zo ligt Landgoed de Beek aan de rand van het Componistenkwartier, net over de A1. Dit is een fantastische plek om even lekker te wandelen en bijvoorbeeld de hond uit te laten. Een rondje fietsen, wandelen, hardlopen of zelfs skaten over de wallen van Naarden-Vesting behoort ook tot de mogelijkheden. Iets verder weg, richting Huizen, liggen meerdere grote natuurgebieden die garant staan voor uren fiets-, hardloop- dan wel wandelplezier. Tenslotte moet het natuurgebied Naardermeer natuurlijk niet worden vergeten. Dit eerste natuurgebied van Natuurmonumenten ligt aan de andere kant van Naarden op ongeveer 20 minuten fietsen en is zeker een bezoek waard.

  wonen in naarden in het componistenkwartier  naardermeer wonen in naarden

Zin om een avondje uit te gaan?
Rondom het Componistenkwartier, in Naarden, Naarden-Vesting en Bussum is een ruime keuze aan gezellige en goede restaurants, variërend van eetcafé tot een restaurant met een Michelin ster. Wie een avondje wil genieten van cultuur kan een bezoek brengen aan theater ‘t Spant in Bussum, welke een ruime keuze aan voorstellingen voor groot en klein heeft. Daarnaast beschikt Naarden-Vesting ook over een kleine theater, De Mess. Daarnaast beschikt Bussum over een Filmhuis op minder dan 10 minuten fietsen vanaf het Componistenkwartier.

De sportmogelijkheden in en rondom het Componistenkwartier
Uniek aan het Componistenkwartier is dat er zeer veel sportmogelijkheden zijn in de buurt zelf. Aan de rand van het Componistenkwartier ligt namelijk een groot sportveldencomplex met een grote hockeyvereniging, een voetbalvereniging, twee tennisverenigingen en een rugbyclub. Op dit terrein bevindt zich ook een sportschool en een groot sportcentrum met een overdekt zwembad, een dansschool en een judoclub. Ook is er een roeivereniging aan de rand van Naarden-Vesting op ongeveer 10 minuten fietsen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen is er dus een erg groot sportaanbod in en in de directe omgeving van het Componistenkwartier. Daarnaast is het niet nodig om kinderen te halen of brengen van deze sportclubs, met uitzondering van de roeivereniging. Zij kunnen hier namelijk zelf heen lopen of fietsen zonder drukke straten te hoeven oversteken.

Wonen met kinderen in het Componistenkwartier

Het Componistenkwartier is een heerlijke buurt om kinderen op te laten groeien. De woonstraten zijn erg rustig doordat er geen doorgaand verkeer is, wat veilig spelen op straat mogelijk maakt. Daarnaast is er veel groen en water te vinden in deze buurt waar door kinderen gespeeld kan worden. In strenge winters kan er geschaatst worden en op mooie zomerdagen zie je regelmatig kinderen spelen in rubberbootjes. Ook zijn er veel openbaren grasveldjes en kleine speeltuintjes verspreid door de wijk.

wonen in naarden in het componistenkwartier

Scholen, kinderdagverblijven en BSO’s in en rondom het Componistenkwartier
Het Componistenkwartier heeft zelf geen scholen, maar net buiten de wijk liggen een drietal basisscholen: De Godelindeschool, de KMS (Katholieke Montessori School) en de BMS (Bussumse Montessori School). De meeste kinderen uit de buurt gaan naar één van deze drie basisscholen. Daarnaast beschikken Naarden en Bussum over een ruime keuze in middelbare scholen op verschillende niveau’s. Deze zijn allemaal binnen 15 minuten te bereiken per fiets. Ook is een ruime keuze aan kinderdagverblijven en BSO’s in en rondom het Componistenkwartier. Twee hiervan liggen in het Componistenkwartier: een sport BSO en een kleine BSO voor kinderen tot 10 jaar.

Naschoolse activiteiten voor kinderen in en rondom het Componistenkwartier
Op ongeveer 15 minuten fietsen, aan de andere kant van Naarden-Vesting, bevindt zich een scoutingclub voor kinderen. Ook is er een creatief centrum in Bussum, vlakbij ‘t Spant, waar kinderen kunnen leren schilderen, boetseren en tekenen. Op ongeveer 15 minuten fietsen ligt het zeer populaire Speelpark Oud Valkeveen, welke aan het Naardermeer ligt. Veel kinderen uit Naarden hebben een abonnement op het park en een middagje Oud Valkeveen staat dan ook garant voor een hoop plezier!

Kortom, het Componistenkwartier is een zeer veelzijdige wijk, je zou het zelfs een onontdekte parel kunnen noemen! Ook is het Componistenkwartier zeer goed bereikbaar en biedt het een perfecte uitvalsbasis voor (werk)tripjes naar bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht. Daarnaast zijn er in de directe omgeving en in het Componistenkwartier zelf veel voorzieningen die zowel voor kinderen, volwassenen als ouderen geschikt zijn. Deze voorzieningen variëren van groen en natuurgebieden tot culturele uitstapjes en restaurants, en deze zijn allemaal zeer goed lopend of met de fiets bereikbaar.

Spreekt het Componistenkwartier je aan en zou je hier graag willen wonen? Dan maken wij graag een afspraak met je om de mogelijkheden te bespreken! Klik hier voor onze contactgegevens. 

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter