Bovenstaande vraag is een vraag die heel veel mensen met een eigen huis zichzelf maar ook mij stellen. Helemaal in deze “corona” tijd. Als iemand mij die vraag zomaar, op straat, stelt dan ga ik af op mijn gevoel. Hoe voelt de woningmarkt voor mij. Wat merk ik in mijn werk als makelaar van de ontwikkeling van de huizenprijzen hier in ’t Gooi en dan ook nog specifiek hier in Naarden/Bussum en Muiderberg.

Keiharde cijfers

Maar gevoel is natuurlijk iets anders dan de keiharde cijfers. Ieder kwartaal komen de cijfers van de NVM en ook gisteren, zijn die weer bekend gemaakt. Hoe staan we er landelijk voor met de woningmarkt, maar ook regionaal en zelfs op lokaal niveau zijn er de cijfers: hoeveel huizen zijn er verkocht, hoeveel huizen worden er boven de vraagprijs verkocht en stijgen of dalen de prijzen.

Minder aanbod

Om te voorkomen dat deze blog een opsomming wordt van cijfers; de belangrijkste conclusies van de rapportage van de NVM voor ’t Gooi. Opvallend is dat het aanbod in de eerste 3 maanden van dit jaar nog verder terug gelopen is. Bijna 12% minder huizen zijn te koop gekomen dan in de eerste 3 maanden van 2019. En vergelijken we het met het laatste kwart van 2019 is dat zo’n 20% minder.

Prijsstijging

En wat betekent minder aanbod voor de prijzen? Dat de prijzen van de huizen dus nog steeds stijgen. Denk dat iedereen wel weet dat dat er gewoonweg niet genoeg huizen zijn. En da zorgt voor een prijsstijging. Meer vraag en minder aanbod betekent dus dat je huis nu dus meer opbrengt dat een jaar geleden. Hoeveel? Dat verschilt erg per type huis; zo zien we de grootste prijsstijging bij appartementen. In een jaar tijd hier in ’t Gooi met meer dan 20%! Dat is natuurlijk gigantisch en wetende dat de meeste appartementen in de lagere prijsklassen te vinden zijn is het dus ook heel goed om ons te realiseren dat daar echt een probleem zit.
Kijk je naar de vrijstaande huizen, doorgaans in het dure, hoge segment dan zie je “slechts” een prijsstijging van iets meer dan 1%. Het is dus duidelijk dat in het hogere segment dus minder vraag is en dus een minder prijsopdrijvend effect. Dat prijsopdrijvend effect van meer vraag dan aanbod zien we ook doordat de afgelopen 3 maanden in ’t Gooi bij meer dan 30% het huis is verkocht boven de vraagprijs.

Woningmarkt in corona-tijd

En nu, hoe gaat het dan nu? We zitten nu zo’n week of 4 in onze intelligente lockdown en heeft dat effect op de woningmarkt? Wat ik zelf zeg: het probleem van te weinig woningen is nu niet in één keer opgelost… Funda is wat dat betreft een hele goede graadmeter. Funda ziet hoeveel mensen er kijken naar huizen en, nog veel belangrijker, hoeveel mensen een bezichtiging aanvragen. Gaf Funda zo’n 1,5 week geleden nog aan dat ze daar een terugloop in zagen, het laatste bericht van deze week is dat de activiteiten op Funda inclusief aanvragen van bezichtigingen weer zit op het niveau van voor corona. Dus “back to normal”

Zullen de prijzen blijven stijgen? Wij zien in ieder geval in ons dagelijks werk zeker geen prijsdaling. Aan kijkers hebben wij nog steeds geen gebrek! De huizen die wij de laatste weken te koop hebben gezet trekken, op een enkele uitzondering na maar dat heb je in iedere markt, veel kijkers. Heel veel van deze huizen zijn dan ook al weer verkocht. In de meeste gevallen ook nog eens boven de vraagprijs! Dus dat is super fijn voor de verkopers en ook voor de kopers die blij zijn dat ze een nieuwe plek hebben gevonden.

Geen glazen bol

En hoe het nu verder gaat lopen met de woningmarkt? Laten we duidelijk zijn: niemand heeft een glazenbol; vorige week zei de Rabobank dat de prijzen niet gaan dalen en deze week de ABNAMRO dat ze wel gaan dalen. Dat zijn toch hele opvallende tegenstrijdige berichten. En beiden hebben ze geen glazen bol!
Moet je nu dan wel of niet gaan kopen? Als jij toe bent aan een nieuw huis dan zou ik zeker gewoon gaan kopen. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen, dat wisten we een paar maanden geleden ook niet en nu ook niet.

Door het “verplicht” thuis zitten, en heel vaak ook werken, realiseren de meeste mensen zich nu des te meer hoe belangrijk het is om een fijn thuis te hebben. Je thuis is nu nog belangrijker dan het ooit was; My home is my castle!

Veel woonplezier!

 

Voor wie van cijfertjes houdt

Per 9 april 2020

Naarden

95 bestaande woningen te koop, hiervan zijn 23 huizen met een vraagprijs > 1 miljoen
234 bestaande woningen zijn de laatste 12 maanden verkocht
4,9 maanden is de theoretische verkooptijd (TVT)*
Bij woningen met een vraagprijs tot € 500.000,- is de TVT 2,5 maanden en er staan er in deze prijsklasse 24 te koop. Dat is 25% van het aantal woningen dat te koop staat

Bussum

122 bestaande woningen te koop, hiervan zijn 16 huizen met een vraagprijs > 1 miljoen
510 bestaande woningen zijn de laatste 12 maanden verkocht
2,9 maanden is de theoretische verkooptijd (TVT)*
Bij woningen met een vraagprijs tot € 500.000,- is de TVT minder dan 2 maanden en er staan er in deze prijsklasse 52 te koop. Dat is 43% van het aantal woningen dat te koop staat

Muiderberg

22 bestaande woningen te koop, hiervan zijn 5 huizen met een vraagprijs > 1 miljoen
33 bestaande woningen zijn de laatste 12 maanden verkocht
8 maanden is de theoretische verkooptijd (TVT)*
Bij woningen met een vraagprijs tot € 500.000,- is de TVT 7 maanden en er staan er in deze prijsklasse 11 te koop. Dat is 50% van het aantal woningen dat te koop staat

Muiden

12 bestaande woningen te koop, hiervan zijn 0 huizen met een vraagprijs > 1 miljoen
40 bestaande woningen zijn de laatste 12 maanden verkocht
3,5 maand is de theoretische verkooptijd (TVT)*
Bij woningen met een vraagprijs tot € 500.000,- is de TVT 2 maanden en er staan er in deze prijsklasse 5 te koop. Dat is 42% van het aantal woningen dat te koop staat

*TVT= Theoretische verkooptijd
Hoeveel huizen zijn er de laatste 12 maanden verkocht? Deel dat aantal door 12. Nu weet je hoeveel huizen er gemiddeld worden verkocht per maand. Hoeveel huizen staan er nu te koop? Deel dat aantal door het aantal huizen dat gemiddeld per maand wordt verkocht. TVT geeft een trend weer en zegt niets over hoe lang jouw huis te koop staat.

Meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op via WhatsApp[email protected] of 035-6942757.

Ik heb ook nog een artikel geschreven met daarin tips om je huis verkoopklaar te maken.

is mijn huis meer of minder waard in deze huidige woningmarkt.
Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter