Oftewel: Hoe gaat het met de huizenprijzen in ’t Gooi?

Iedere huiseigenaar vindt het eigenlijk wel interessant: is mijn huis meer of minder waard geworden de afgelopen periode? Want wat is leuker dan weten dat je huis meer waard is geworden? Niet dat je dan direct verhuisplannen krijgt, of dat je er direct baat bij hebt maar het is gewoon leuk om te weten.

Vandaag heeft de NVM de woningmarktcijfers over het 3e kwartaal bekend gemaakt. Kloppen de cijfers met onze ervaringen en ons gevoel? Als makelaar staan wij natuurlijk spreekwoordelijk gezegd met onze voeten in de klei hier in Naarden, Bussum, Muiderberg en omliggende plaatsen. Wij spreken kopers en verkopers, constateren dingen en, niet onbelangrijk, voelen ook wat er gebeurt. En ons gevoel klopt: er is meer rust! Die hele grote prijsstijgingen van eerder dit jaar zijn in het derde kwartaal hier in Naarden/Bussum en Muiden/Muiderberg eigenlijk tot stilstand gekomen.

Kijk je naar de prijzen van nu en een jaar geleden dan zie je gemiddeld nog wel een prijsstijging in ’t Gooi van zo’n 9,8%. Maar vergeleken met het 2e kwartaal is bij bijna elk woningtype de gemiddelde prijs lichtjes gedaald. En dat terwijl er wel echt veel minder huizen te koop staan en er ook bijna 18% minder huizen zijn verkocht dan in het 2e kwartaal. Je zou daardoor eigenlijk verwachten dat de prijzen echt hard zouden stijgen. Kennelijk hebben kopers nu het gevoel dat ze niet nog meer willen betalen voor hun nieuwe huis.

En hoe zit het nu met het overbieden? Dus meer betalen dan de vraagprijs. Je hoort soms dat bijna alles boven de vraagprijs wordt verkocht. Nou dat valt hier wel mee hoor! In Amsterdam wordt inderdaad zo’n 70% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dat is natuurlijk ontzettend veel. Hier in ’t Gooi wordt gemiddeld “slechts” 31,5% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde, maar natuurlijk nog steeds veel. Wist je trouwens dat sommige makelaars de vraagprijzen bewust laag houden om te zorgen dat er overboden wordt?

Wat betekent dit als je nu een huis wil kopen? Houd in de gaten dat er gewoon weinig te koop is en dat het dus best eventjes kan duren voordat je je droomhuis hebt gevonden. Kijk eens op www.tipshuiskopen.nl hoe ook jij je nieuwe huis snel kunt vinden. En zorg ook dat je weet wat een huis echt waard is en ga dus niet als een gek maar bieden!

En als je nu je huis wil verkopen? Het is absoluut nog steeds een super goed moment om je huis te verkopen. De kans dat de prijzen volgend jaar veel hoger liggen is niet te verwachten en verkoop dus op het moment dat jij eraan toe bent!

Ben je er aan toe om te gaan verhuizen? Verkopen is doorgaans geen probleem, dat kun je zelf doen door een bord in je tuin te plaatsen! Absoluut zeker weten dat je de in deze markt hoogst haalbare prijs krijgt voor je huis? Kies dan voor de beste presentatie en de beste promotie van je huis.

Lees hieronder het gehele persbericht over de woningmarktcijfers van het 3e kwartaal 2018 in ’t Gooi.

Woningmarktcijfers NVM

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter