In een rijksmonument wonen is natuurlijk fantastisch, maar het goed onderhouden kan prijzig zijn. Vandaar dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed jaarlijks woonhuissubsidie beschikbaar stelt voor het onderhouden van je rijksmonument met woonfunctie. Dit jaar kan je je aanvraag indienen tussen 1 maart en 30 april.

Wat is de woonhuissubsidie?
Als je als particuliere (deel)eigenaar kosten hebt gemaakt voor het onderhoud of de restauratie van een rijksmonument met woonfunctie, kan je een gedeelte van deze kosten vergoed krijgen door woonhuissubsidie aan te vragen.

Wie kan de woonhuissubsidie aanvragen?
Iedere particuliere (deel)eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie kan woonhuissubsidie aanvragen, ook als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE), of als je aandeelhouder van een landgoed bent volgens de Natuurschoonwet. Ben je lid van een VvE  of vraag je de woonhuissubsidie aan als landgoedaandeelhouder, dan zijn er een paar extra dingen waar je op moet letten bij het aanvragen van de woonhuissubsidie. Hier lees je meer over het aanvragen van woonhuissubsidie als lid van een VvE en over het aanvragen van woonhuissubsidie als aandeelhouder van een landgoed.

Voor welke kosten en hoeveel woonhuissubsidie kan je aanvragen?
Als eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie kan je woonhuissubsidie aanvragen voor instandhoudingskosten aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Onder instandhoudingskosten vallen zowel regulier onderhoud als restauratie. Qua soorten onderhoud kan je denken aan bijvoorbeeld het herstel van de fundering, het onderhoud of (gedeeltelijk) vervangen van balken of voeg- en metselwerk, schilderwerk aan monumentale schilderingen maar ook het gewone schilderwerk van je kozijnen etc. In principe komen alleen onderhoud en restauratie aan onderdelen van het rijksmonument met monumentale waarde voor subsidie in aanmerking. Goed om te weten: ook als je de werkzaamheden zelf uitvoert kan je subsidie aanvragen voor de kosten van materialen en de afschrijving of huur van apparaten die je gebruikt, je eigen arbeidsuren zijn niet subsidiabel, tenzij ze vanuit je eigen onderneming of door je eigen personeel zijn uitgevoerd. Hier heb je een accountantsverklaring voor nodig. Hier kan je meer lezen over welke kosten in aanmerking komen voor woonhuissubsidie. Er is geen minimum of maximum bedrag wat je kan ontvangen aan woonhuissubsidie, maar er staat wel een percentage vast: 38%.

Hoe vraag je woonhuissubsidie aan?
Ga naar subsidie.cultureelerfgoed.nl en log in met je DigiD. Vul je persoons- en rijksmonumentgegevens in. Voer de kosten op waar je subsidie voor aanvraagt en upload de facturen. Let op: als je meer dan €70.000 aan kosten opgeeft, moet je een inspectierapport meesturen met je aanvraag. Nadat je aanvraag is ingediend, ontvang je een mail met de bevestiging en samenvatting van je aanvraag. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat je aanvraag nu controleren. Uiterlijk 31 juli ontvang je bericht over de toekenning en hoogte van de subsidie. Ben je het niet eens met de beslissing, dan heb je na ontvangst van het besluit 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Meer informatie over over monumenten vind je op onze monumentenpagina.

Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter