U staat op het punt uw huis te verkopen. Er zijn echter nog wat punten ter verfraaiing van het huis, maar u wilt ook niet onnodig veel investeren. Van deze 4 verbouwingen stijgt de waarde van uw huis en krijgt u de investering (gedeeltelijk) weer terug.

1. Maak ruimte

Iedereen wil zoveel mogelijk ruimte, voor zo min mogelijk geld. Ruimte creëren in het huis is daarom altijd een goede investering. Betrek zoveel mogelijk onbegaanbare ruimtes bij het huis. Kleine zolders en bergruimten die u nu niet of nauwelijks gebruikt omdat ze slecht bereikbaar zijn, maakt u weer bereikbaar. Door het plaatsen van bijvoorbeeld een vaste trap richting de zolder of bergruimte. Hiermee maakt u het huis qua totale oppervlakte niet groter, maar vergroot u wel de (begaanbare) leefruimte.

Een serre of uitbouw aan uw huis vraagt een grotere investering dan het plaatsen van een vaste trap, maar u vergroot daarmee direct de oppervlakte van het huis. Deze investering levert u wel direct een waardevermeerdering op bij de verkoop.

2. Energiezuinig huis

Er wordt veel over geschreven. Het verplichte energielabel. Feit is dat hoe duurzamer en energiezuiniger het huis, hoe meer het huis waard is. Naast waardevermeerdering hebt u er zelf ook direct baat bij. Hoe groener het huis hoe lager de vaste maandelijkse lasten. Investeren in bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie, zonnepanelen, led-verlichting en een goede cv-ketel is altijd een goed idee.

3. Repareer achterstallig onderhoud

Op het moment dat er kijkers komen, wilt u dat het huis niet alleen voor het oog in orde is. U wilt ook de kritische kijker geen reden geven om af te haken. Afgebladderde kozijnen, beschimmelde voegen in de badkamer, een barst in het ruitje bij de voordeur, plinten die in de loop van de tijd van het laminaat zijn gesprongen, barsten in het stucwerk. Het zijn allemaal tekenen van achterstallig onderhoud. Een koper kan daar soms moeilijk doorheen kijken. Trek een weekend uw kluskleren aan zorg dat u al deze punten langsloopt en netjes maakt. Hoe minder de potentiële koper aan het huis hoeft te doen, hoe meer u kunt vragen.

 

4. Over smaak valt niet te twisten

Heeft u plannen om de badkamer of keuken te vervangen? Of misschien wel de vloer in de woonkamer? Doe dit dan niet omdat u denkt dat de waarde van uw huis daarmee stijgt. Over smaak valt namelijk niet te twisten. Iets dat u heel mooi vindt, kan voor de potentiële koper juist een afknapper zijn. Het geld dat u investeert in uw nieuwe project, krijgt u er met een beetje pech helemaal niet uit en dan hebt u voor niets geïnvesteerd.

Let op! Een verbouwing kost altijd geld en het is zeker niet gezegd dat u het volledige investeringsbedrag weer terugverdient. Een verbouwing kan echter wel bijdragen aan de waardevermeerdering van het huis. Wilt u zeker weten of er een waardevermeerdering door verbouwing is? Dan is een makelaar de juiste partij om hiermee te overleggen. De makelaar kan voor u de geschatte waarde berekenen met en zonder verbouwing.


Ellen Mouthaan

NVM Makelaar RM/RT

Eduard van Ieperen

NVM Makelaar RM/RT

Juliette Hoijtink

Assistent Makelaar

Demi van den Berg

Commercieel medewerker
Tess Jans

Author Tess Jans

More posts by Tess Jans

Laat een reactie achter