Het is zomer, dus tijd voor een welverdiende vakantie! Helaas zien inbrekers dit seizoen ook als een gouden kans om hun slag te slaan, want veel mensen zijn immers wekenlang niet thuis. Stel je voor: terwijl je ontspannen vakantie viert, plunderen ongewenste gasten je huis. In verband met de Europese Dag tegen Woninginbraak op 16 juni, delen we wat praktische tips om jouw woning te beschermen tegen inbrekers. Hier zijn 12 maatregelen die je kunt nemen.

1. Laat je huis niet té netjes achter

Een enigszins rommelig huis kan de indruk wekken dat je snel terugkomt. Laat een boek open op de bank liggen, plaats een kopje op tafel of zet de stofzuiger in het zicht. Belangrijk: waardevolle voorwerpen moet je juist *niet* in het zicht leggen.

2. Vraag iemand om voor je planten en/of huisdieren te zorgen

Het regelen van een huis- of plantenoppas kan inbrekers afschrikken, omdat er regelmatig iemand in je huis aanwezig is. Deze persoon kan ook een oogje in het zeil houden, of bijvoorbeeld het boek op de bank wat verplaatsen of het kopje op een andere zichtbare plek neerzetten, zodat het lijkt alsof er nog steeds in het huis geleefd wordt.

3. Laat iemand je post opruimen

Een overvolle brievenbus is een overduidelijk signaal voor inbrekers dat je niet thuis bent. Vraag je planten/huisdierenoppas dus om ook je post op te ruimen en ergens uit het zicht klaar te leggen voor als je terugkomt van vakantie.

4. Vraag of iemand zijn auto op je oprit wil parkeren

Heb je een oprit? Vraag dan of vrienden die dichtbij wonen of de buren hun auto daar (af en toe) willen parkeren. Door de buren hun auto op jouw oprit te laten parkeren, suggereer je dat er iemand thuis is. Mocht je je eigen auto thuis laten, dan is het juist handig om hem af en toe wat te verzetten of een dagje ergens anders neer te laten zetten. Ook dit kun je aan je huizenoppas vragen natuurlijk!

5. Deel niet zomaar vakantiefoto’s op social media

Het kan verleidelijk zijn om je vakantieplezier direct te delen, maar wacht tot je weer thuis bent voordat je foto’s online zet. Dit voorkomt dat potentiële inbrekers weten dat je weg bent. Mocht je lang weg gaan, dan is het misschien niet helemaal realistisch om te wachten met het delen van foto’s. Zet in dat geval niet online hoe lang je nog weg bent. Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker voor inbrekers om hun slag te slaan.

6. Gebruik slimme lampen

Slimme lampen die je op afstand kunt bedienen, of tijdschakelaars kunnen de illusie creëren dat er iemand thuis is. Vooral op de bovenverdieping, waar je niet direct naar binnen kunt kijken vanaf de straat, werkt dit goed.

7. Zorg voor een ontoegankelijk huis

Sluit alle ramen en deuren goed af voordat je weg gaat, en check of je ze makkelijk kunt openen zonder sleutel. Vergeet ook de reservesleutel niet! Verstop er geen buitenshuis, want bij vakantieinbraak hebben inbrekers genoeg tijd om naar een sleutel te zoeken voordat ze daadwerkelijk je woning betreden. In dat geval is het een stuk lastiger om de schade te verhalen op je verzekering.

8. Installeer een alarmsysteem

Inbrekers willen liever niet het risico lopen op een alarm. Zorg ervoor dat het alarmsysteem professioneel is geïnstalleerd en laat de meldkamer weten dat je op vakantie bent. Eventueel kun je overwegen om daarnaast ook camera’s op te hangen. Dit kan professioneel, maar een slimme deurbel met camera is ook een goed begin.

9 Let op de gordijnen

Vraag buren of de oppas om je gordijnen af en toe te openen en te sluiten. Zorg ervoor dat er geen waardevolle voorwerpen zichtbaar zijn.

10. Laat geen tuingereedschap rondslingeren

Waar een beetje rommel in huis juist slim kan zijn, is het absoluut niet slim om je tuin rommelig achter te laten. Ladders of tuingereedschap kunnen inbrekers namelijk helpen bij het inbreken. Berg deze dus veilig op in een schuur die op slot zit, of in huis.

11. Vraag buren om extra op te letten

Sommige buurten hebben een buurtpreventie team. Check of dit in jouw wijk ook zo is, en zo ja, geef dan door dat je op vakantie bent, en of ze een extra oogje in het zeil kunnen houden.

12. Investeer in bewegingsdetectoren

Het installeren van bewegingsdetectoren rondom je woning, vooral bij de ingangen, kan potentiële inbrekers afschrikken, en oplettende buren erop attenderen dat er activiteit is rondom je woning.

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt natuurlijk ook voor woninginbraak. Elke drempel die je op kan werpen om inbraak te voorkomen is er eentje. Bij elkaar kunnen ze je woning zó onaantrekkelijk maken voor inbrekers dat zij er helemaal van af besluiten te zien, en dat is wat je natuurlijk wil! Woninginbraak kan namelijk niet alleen voor veel kosten en gedoe zorgen, maar kan er ook voor zorgen dat je je minder fijn of veilig voelt in je eigen huis. Dat is het laatste wat je wil! Zorg er dus voor dat je huis goed beveiligd is tegen woninginbraak, zodat je met een gerust hart van je vakantie kunt genieten, en je geen onaangename verrassing te wachten staat als je thuis komt.

Ellen Mouthaan

Author Ellen Mouthaan

Komend uit een makelaarsgezin van kleins af aan geïnteresseerd in mensen en hun “thuis”. Sinds 1989 werkzaam in dit ontzettend dynamische vak. De huidige markt zie ik als een uitdaging en biedt ook veel kansen. En het blijft leuk!

More posts by Ellen Mouthaan

Laat een reactie achter