Wil jij wellicht graag een monument kopen, maar heb je geen idee waar je allemaal aan moet denken? Hieronder een aantal tips die je helpen bij beslissing een monument te kopen…

Bijzonder
Als een monument zou kunnen praten dan kun je waarschijnlijk een boek schrijven over wat dit huis in de loop der jaren, en vaak wel eeuwen, heeft meegemaakt. Dit is bijzonder! Wonen in een monument is mogen wonen in cultureel erfgoed. Je mag hier van genieten en voor zorgen zodat ook de komende generaties kunnen blijven genieten van dit stukje historie. Het wonen in een monument kun je dus eigenlijk zien als een voorrecht.

Regels
Als eigenaar van een monument heb je je te houden aan een aantal regels. Die regels gelden onder meer voor onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen. Zo is er bij wet geregeld dat je monument ook voor toekomstige generaties behouden moet blijven. Dit betekent dat als je woning in een ernstige staat van verval verkeert, de gemeente je ertoe kan aanzetten om bepaalde beschermende, conserverende maatregelen te nemen.

Onderhoud
Houd bij een monument rekening met mogelijk hogere kosten van verbouwingen en renovaties. Vaak zijn er immers speciale materialen en technieken nodig. Hier staat tegenover dat er bij Rijksmonumenten ruime subsidie mogelijkheden zijn. Bij gemeentelijke monumenten is dat afhankelijk van de gemeente en de provincie waarin het monument staat.

Vergunning
Voor het verbouwen of aanpassen van een monument heb je bijna altijd een vergunning nodig. Je vraagt hiervoor bij de gemeente een Omgevingsvergunning aan. Daarnaast wordt deze vergunning vaak onder bepaalde voorwaarden gegeven. Goed om te weten: De mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen zijn bij monumenten zeer beperkt. Ook hier zijn per gemeente wel weer verschillen.

Verduurzamen
Een monument duurzamer maken kan en is een goed idee. Vaak vraagt het wel om maatwerkoplossingen. Een gespecialiseerde energieadviseur kan hierbij van pas komen. Iedere gemeente stelt helaas ook andere eisen; zo heb je bij de gemeente Gooise Meren in de meeste gevallen geen omgevingsvergunning nodig bij het aanbrengen van zeer goed isolerend vacuümglas. Bij andere gemeentes heb je hier wel een vergunning voor nodig. Ook is het bijvoorbeeld in Naarden , Bussum en Muiden eenvoudiger om een vergunning te krijgen voor het aanbrengen van zonnepanelen op een monument dan in veel andere gemeentes.

Subsidies
Omdat het onderhoud van een monument vaak duurder is dan een normale woning zijn er verschillende subsidies aan te vragen. Meer hierover lees je hier.

Meer tips?
Op zoek naar meer tips? Neem dan hier een kijkje. Overweeg je een monument aan te kopen in ’t Gooi of directe omgeving? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een van onze makelaars. Wij vertellen je graag meer.

Daniëlle

Author Daniëlle

More posts by Daniëlle

Laat een reactie achter